Az elszámolás napjára még várni kell

| olvasási idő: kb. 3 perc

Felrobbantak a piacok a Fed kötvényvásárlási programja fenntartásáról szóló döntése után. A dollár piaca beszakadt, az amerikai tőzsdeindexek kilőttek. Ben Bernanke Fed elnök indoklása szerint az amerikai gazdaság még gyenge lábakon áll, a költségvetési politika bizonytalan. Lépni akkor fognak, ha egyértelmű jelei lesznek a kilábalásnak.

A Fed döntés bejelentését követően az amerikai deviza az euróval szemben az 1,3368-as szintről szinte percek alatt 1,3478 dollárra ugrott, majd csütörtök hajnalig már mérsékeltebb ütemben 1,353 dollárig folyt tovább a menetelés. Az addig toporgó, lecsorgás felé hajló tőzsdeindexek kilőttek, a DJIA 15 487 pontról szinte azonnal 15 624,41 pontra pattant, s zárásig 15 676,94 pontra ért, amely az előző naphoz képest 0,95 százalékos pluszt jelent. Hasonlóan reagált a többi mutató is: az S&P500 1,25, a Nasdaq Composite 1,02 százalékos emelkedéssel zárt az előző naphoz képest.

Meglódultak az egyéb piacok is. Az aranyár 5 perc alatt 40 dollárral lépett, majd a következő néhány órában további 19 dollárt szedett fel, a decemberi határidő unciánként 1365 dollárig szalad, a nap összességében 4 százalékos emelkedést hozott.

Egyértelmű jelekre van szükség

A piaci mozgások megfelelően érzékeltetik a meglepetés erejét. A befektetők többsége (a neves elemzőházak szinte kivétel nélkül) gyakorlatilag készpénznek vette a lassítás megkezdését, első lépésként a havi 85 milliárdos program 10-15 milliárdos mérséklésére számítva.

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a döntést követően kiadott közleményében nyomatékosította azonban, hogy az ösztönző program kivezetésének megkezdéséhez több, a fenntartható növekedést alátámasztó makrogazdasági adatra lesz szüksége. A pénzügyi kondíciók szigorodása a testület szerint a jelenlegi helyzetben gyengítené a gazdaságot.

Pesszimistább a Fed

Számottevően rontotta a Fed az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisát. Az idén 2,0-2,3 százalék lehet a bővülés üteme, szemben a júniusi 2,3-2,6 százalékkal. Jövőre pedig a megelőző 3,0-3,5 százalék helyett 2,9-3,1 a várt érték.

Ben Bernanke, Fed elnök az ülést követően tartott tájékoztatón pedig egyértelművé tette azt is, hogy nem kezdik el csökkenteni a kötvényvásárlásokat csak azért, mert a várakozások szerint ezt kellene tenniük. Az amerikai monetáris politika célja az amerikai gazdaság erősítése - hangsúlyozta.

A munkaerőpiacon az elmúlt évben végbement javulás elmarad a kívánatostól, ezért a testület korainak tartotta, hogy visszafogja a gazdaságélénkítő programot. (Az amerikai munkanélküliségi ráta a program egy évvel ezelőtti beindítása óta augusztusig 8,1-ről 7,3 százalékra csökkent.) A foglalkoztatási adatok nem megfelelő javulása mellett a reálbérek sem növekedtek.

Mihamarabb meg kell állapodni a költségvetésről

A Fednek nagyon korlátozottak az eszközei vannak a sokkok enyhítésére, ezért a Fed elnöke szerint minél hamarabb meg kell állapodni a költségvetésről és az adósságplafon felemeléséről. A szövetségi kormányzat fizetésképtelenné válásának nagyon súlyos következményei lennének, amelyek számottevően csökkentenék az amerikai gazdaságba vetett bizalmat - mondta Bernanke a Fed döntését követő tájékoztatón, kiemelve azt is, hogy a 2011-eshez hasonló helyzet kialakulását mindenképp el kellene kerülni. Az USA pénzügyminisztériuma szerint az adósságállomány várhatóan október közepén éri el azt a szintet, amelynél bekövetkezhet, hogy az adósságplafon megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait. Addig a kormányzatnak és a kongresszusnak meg kellene állapodnia az október 1-jén kezdődő pénzügyi év kiadásairól.

Az első elemzői vélemények a heves piaci reakció után erőteljes lendületet várnak a későbbiekben is elsősorban a felzárkózó piacokon, ez azonban a szükséges szerkezeti és monetáris kiigazítások további halogatásához vezethet.

Meredek emelkedés jöhet a feltörekvő piacokon

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza csütörtök hajnali értékelésében az MTI által közöltek szerint hangsúlyozta, hogy a feltörekvő piacokon már az elmúlt héten is jobb volt a hangulat, jelezve annak a véleménynek a térhódítását, hogy a felzárkózó térség reálgazdasági alapmutatói nem annyira rosszak, mint amennyire azt a kialakult árazások tükrözik. A szakértő előrejelzése szerint a Fed meglepő döntése még további lendületet ad a felzárkózó piacokon már elindult fellendülésnek, és ennek nyomán meredek ívű erősödések várhatók a feltörekvő térségi devizapiacokon és valószínűleg az egyéb befektetési eszközök piacain is.

A felzárkózó piaci adósok hamarosan "hullámokban" jelennek majd meg Ash szerint a nemzetközi tőkepiacon, kihasználva a még mindig nagyon olcsó finanszírozással jellemzett kondíciókat és a valószínűsíthetően meglóduló befektetői keresletet. Ez életmentőnek bizonyulhat olyan magas adósságmegújítási igényű szuverén adósok számára, mint Törökország, Szerbia vagy Ukrajna. A Fed-döntés nyomán kialakuló piaci helyzet most "valamivel hosszabb ideig" hozzásegíti ezeket a gazdaságokat jelentős államháztartási és külső finanszírozási igényeik piaci fedezéséhez - jósolta a Standard Bank vezető londoni elemzője.

Kérdés ugyanakkor, hogy a felzárkózó régió gazdaságpolitikai döntéshozói miként reagálnak majd: előállnak-e tényleges reformokkal a változatlanul meglévő reálgazdasági sebezhetőségek kezelésére, vagy "még egy kicsit hagyják magukat sodortatni" a Federal Reserve likviditásözönének hullámával.

Meredek emelkedés jöhet

Lehetnek kellemetlen mellékhatások

Hasonló dilemmát vetettek fel csütörtök hajnali értékelésükben az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői. A ház közgazdászai szerint a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének halasztásáról hozott döntés "kellemetlen mellékhatásokkal" járhat a felzárkózó régióban: arra ösztönözheti ugyanis a térség magas folyómérleg-hiányokat görgető gazdaságait, hogy a megfelelő monetáris szigorítás halogatásával lassítsák a kiegyensúlyozási folyamatot, ezzel még nagyobbra duzzasztva külső kötelezettségállományukat.

Abban a Braclays elemzői szerint nehezen elképzelhető, extrém, vagy legalábbis alacsony valószínűségű esetben, ha a magas folyómérleg-hiányú gazdaságok valutái a jelenlegi szintekről meredek erősödésnek indulnak és ez az erősödés állandósul, akkor elveszhet az e gazdaságok által eddig elért versenyképesség-javulás is. Amikor pedig a Fedferal Reserve majd végül tényleg hozzákezd a mennyiségi enyhítési program leépítéséhez, akkor ezekre a gazdaságokra ismét az elmúlt hónapokéhoz hasonló piaci nyomás nehezedhet, ráadásul e kiújuló nyomás gyengébb mérlegpozícióban érhet egyes országokat.

A ház szakértői mindazonáltal hangsúlyozták, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága rendkívül enyhe monetáris alapállást jelzett a piacoknak. Ez erősítheti azokat a várakozásokat, hogy a felzárkózó piacokon tapasztalt tőkekiáramlás leállhat, sőt vissza is fordulhat, mivel a Fed-döntés természetszerűleg ösztönözheti a feltörekvő régióval kapcsolatos kockázatvállalási készséget. Ez egyelőre jelentős támogatást nyújthat a magasabb folyómérleg-hiányú gazdaságok fizetőeszközeinek.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyhangú szavazás után változatlan az alapkamat »

4IG 936 (-1,47 ) AKKO Invest 30200 (-0,66 ) ALTEO 764 (-0,26 ) ANY 1315 (1,54 ) APPENINN 438 (-1,24 ) AutoWallis 113 (-0,44 ) BIF 301 (0,33 ) CIGPANNONIA_40 315 (-0,16 ) Duna House A 3780 (1,07 ) EHEP 9000 (-2,17 ) ELMU 32600 (1,24 ) ENEFI 489 (-1,41 ) ESTMEDIA 119 (-0,67 ) FORRAS/OE 1600 (-3,61 ) FUTURAQUA 113 (-1,05 ) GSPARK 4500 (-0,88 ) MASTERPLAST 740 (0,82 ) MOL 2978 (-0,93 ) MTELEKOM 436 (0,11 ) NORDTELEKOM 46 (-1,83 ) OPUS 388 (-0,97 ) OTP 12650 (-1,94 ) OTT1 276 (-1,43 ) PANNERGY 750 (0,81 ) RABA 1125 (-0,88 ) RICHTER 4994 (1,50 ) SET Group 651 (-0,76 ) TAKAREK 616 (-0,65 )