Az Erste Bankba is bevásárolja magát a magyar állam

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója megállapodást írt alá, amely értelmében az EBRD és a magyar állam is 15-15 százalék részesedést szerez az Erst Bank Magyarországban - jelentették be a felek a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Az ügylet részleteit illetően sok még a nyitott kérdés. Egyelőre az egyetértési nyilatkozatot írták alá a felek, ám az, hogy tőkeemelés keretében vagy a meglévő részvények értékesítése útján történik meg az ügylet, nem tisztázott. Miként az a kérdések megválaszolásakor kiderült e részleteket a megállapodás aláírását követően tisztázzák majd a felek.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart a megállapodás aláírása után az Országházban 2015. február 9-én. A kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-ban is folytatja - jelentette be a miniszterelnök. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az ugyanakkor eldölt, hogy a megállapodás része a bankadó csökkentése is. Erről Orbán Viktor kérdésre válaszolva annyit közöt, hogy fokozatosan csökkentik az európai átlag közelébe a magyar bankadót. A megállapodás 2016-ra és 2017-re konkrét mértéket is tartalmaz. 2016-ban 60 milliárddal kevesebb bevételhez jutna már e forrásból a költségvetés, amelyet részben a kulcs csökkentésével, részben az adó alapjának változtatásával érnének el. 2017-ben ennél mérsékeltebb csökkentésről szól a megállapodás.

Mérföldkő a magyar gazdaságtörténetben

A miniszterelnök a sajtótájékoztató elején kiemelte, hogy fontos pillanathoz érkezett a magyar gazdaságtörténet. 2010-ben nagyon nehéz helyzetből kellett kiutat találni a magyar pénzügyi világnak, egy olyan helyzetben, amikor kevesen osztották a magyar kormány véleményét a megoldás választott módjáról, azaz a bankadóról. Ezt a bankok, ha ellenezték is, de tudomásul vették, és betartották az akkori szabályokat - emlékezett vissza Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) a megállapodás aláírása után az Országházban 2015. február 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Már a jelenre, s az aláírt megállapodásra utalva hozzátette ugyanakkor, hogy eljött a pillanat, amikor megpróbálhatunk új fejezetet kezdeni az európai bankrendszerrel szemben. A cél az, hogy a bankrendszer támogassa a magasabb gazdasági növekedést.

Üzenet a befektetőknek

Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke a tájékoztatón szintén történelmi lépésként értékelte a megállapodást, hangsúlyozva, hogy Magyarország nagyon jó növekedést mutatott az elmúlt időben, ahhoz, hogy ez tartós maradjon szükség van az erős bankokra.

Szárnyra kaptak a bankrészvények

A bejelentés hírére erősödtek a magyar bankpapírok a BÉT-en. Az OTP délután négy órakor 3920 körül állt, nem sokkal negyed öt után pedig már 4080 forinton. Az FHB a délután négy órai 724 forintról 742-re erősödött a bejelentés után. Az  Erste Bank árfolyama is nőtt a bécsi tőzsdén, a bejelentés előtt 0,71 százalékos pluszban volt, rá 20 percre 1,88 százalék pluszban.

Jelezte továbbá, hogy a hazai és a külföldi befektetők számára fontos üzenetet küldhet ez a megállapodás. EBRD hosszú ideje meglévő elkötelezett partnere Magyarországnak. Ennek folytatásaként a pénzügyi szektorban és egyéb ágazatokban is fontos szerepet fog vállalni az intézmény a jövőben is.

A régió nélkül nincs esély az európai felzárkózásra

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója felszólalásának elején megjegyezte "mint tudják nehéz évek vannak mögöttünk, de nem a múltról, hanem a jövőről szeretnénk beszélni".

Megveszi az Erste a Citi lakossági üzletágát?

Az újságírói kérdésre válaszolva Andreas Treichl elmondta, hogy tudnak arról, hogy eladó a magyarországi Citibank lakossági üzletága, tárgyalnak annak megvásárlásáról, ám az, hogy megszerzik-e, egyelőre nem dölt el.

E jövőt illetően a bankvezető kiemelte, hogy az intézménynél hisznek abban, ha Közép-Európa nem növekszik, akkor Európának kicsi az esélye a felzárkózásra. Az Erste e folyamat finanszírozásában részt kíván venni.

Az Erste vezére utalt arra, is, hogy az egész bankszektor számára fontos nap ez. Az Erste csoport a megállapodással jelezte, hogy a magyar fejlődés egyik alapköve kíván lenni, amelyben partnerként hívják a magyar kormányt és az EBRD-t.

 

 

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az Erste Csoport nyeresége 59,9 százalékkal csökkent »