Az étel, az alkohol és a cigi drágult a legtöbbet

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

2018. februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrisebb, csütörtökön publikált adataiból.

Étel, ital, energia

Az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 37,1, a vaj, vajkrém 13,5, a száraztészta 9,9, a tejtermékek 7,4, a tej 6,2, a kenyér pedig 6,0 százalékkal drágult 12 hónap alatt. A cukor 14,2 százalékkal olcsóbb lett.

A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,4 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt 2017 februárjához viszonyítva.

A háztartási energia 1,6, ezen belül a tűzifa 14,4, a palackos gáz 7,9 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,0 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkekért 0,3, az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,0, a tartós fogyasztási cikkekért 1,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Havi változás

A fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal nőttek 1 hónap alatt. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) és a párizsi, kolbász egyaránt 3,7 százalékkal többe, a tojás 9,3, a cukor 2,0 százalékkal kevesebbe került 2018 januárjához képest.

A szolgáltatások ára 0,4, a szeszes italok, dohányáruké 0,3, a háztartási energiáé 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek és az egyéb cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött, utóbbin belül a járműüzemanyagokért 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal korábban.

A szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 1,7 százalékkal olcsóbbak lettek.

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, decemberhez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal nőttek. A fogyasztói árak lassú növekedésére számítanak a következő hónapokban az elemzők, akik úgy vélik, éves átlagban idén is a jegybanki célérték alatt maradhat az infláció, és továbbra is laza maradhat a monetáris politika.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Váratlanul felminősítette Magyarországot a JCRA »