-->

Az ifo szerint sem olyan szörnyű a német helyzet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az eddig vártnál kisebb idei német gazdasági visszaeséssel számol az ifo német gazdaságkutató intézet, ugyanakkor úgy véli, hogy a jövő évi GDP-növekedés szerényebb lesz az általa eddig becsültnél.

A müncheni egyetem gazdaságkutató intézete kedden azt közölte, hogy az idei évre vonatkozó GDP-csökkenési előrejelzését 5,2 százalékra változtatta az eddigi 6,7 százalékról. Ezt azzal indokolta, hogy a második negyedévi GDP a vártnál kevésbé csökkent, és hogy a jelenlegi gazdasági folyamatok kedvezőbbek a vártnál. Ami a jövő évet illeti, az ifo már nem olyan derűlátó, mint korábban. GDP-növekedési várakozását ugyanis 6,4 százalékról 5,1 százalékra szállította le.

Az intézet 2022-re 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Az ifo előrejelzése szerint Németországban a munkanélküliek száma idén 2,7 millióra nő a tavalyi 2,3 millióról. Jövőre a számuk 2,6 millióra csökken, majd 2,5 millióra mérséklődik 2022-ben. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta a tavalyi 5 százalékról idén 5,9 százalékra ugrik, majd jövőre 5,7 százalékra, 2022-ben pedig 5,5 százalékra süllyed.

A kormány szeptember elején 6,3 százalékról 5,8 százalékra fogta vissza a német GDP idei csökkenésével kapcsolatos várakozását, jövőre pedig a korábban vártnál kisebb - 5,2 százalékos helyett 4,4 százalékos - növekedést vár. A koronavírus-járvány hatásaként a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,7 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az év első három hónapjához képest. A mélyponton viszont már májusban túljutott, és a makromutatók a helyzet javulását jelzik.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javította éves előrejelzését a Procter & Gamble »