Az infláció még odavághat Nagy-Britanniának

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint továbbra is megvan a kockázata, hogy a brit gazdaságot az EU-népszavazás utáni sokk recesszióba sodorja, különös tekintettel a font gyengüléséből eredő inflációs nyomásra, amely veszélyeztetheti a fogyasztási dinamikát.

Maradt a kockázat

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői a brit EU-tagságról június 23-án tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - referendum óta heti rendszerességgel tesznek közzé "recessziófigyelő" gyorselemzéseket (UK Recession Watch).

Pénteken ismertetett új előrejelzésükben változatlanul 20 százalékra taksálják a recesszió kockázatát a brit gazdaságban. Ez javított becslés, a ház ugyanis a népszavazás utáni első helyzetértékeléseiben még 30 százalékos esélyt adott a brit recesszióra, ezt később 25 százalékra, e hónap elején 20 százalékra csökkentette a viszonylag kedvező aktivitási adatok miatt.

Az Oxford Economics elemzői azonban pénteki helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a kiskereskedelmi értékesítésben és a legutóbbi inflációs adatokban már látszik az inflációs nyomás megjelenése. A cég mostantól meredeken gyorsuló inflációt vár, és azzal számol, hogy az átlagos inflációs ütem 2017-ben eléri a 2,7 százalékot. Az Oxford Economics várakozása szerint ez komoly nyomást gyakorol jövőre a háztartások vásárlóerejére, és emiatt meredek ívben lassulni fog a fogyasztási kiadások növekedési üteme.

A font jelenleg 18 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest a népszavazás napján mért szintnél, és emiatt sem tekinthető többé magától értetődőnek, hogy a Bank of England - a brit jegybank - novemberben folytatja monetáris enyhítési ciklusát - hangsúlyozták.

Meglódult az infláció

A Bank of England augusztusban 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

A piaci szereplők novemberre újabb enyhítést áraztak eddig, de azóta meredeken meglódult az infláció: a tizenkét havi fogyasztói árindex az augusztusi 0,6 százalék után szeptemberben már 1 százalékkal nőtt.

Nagy-Britanniában legutóbb 2014 novemberében mértek ilyen ütemű tizenkét havi inflációt, és 2014 júniusa óta nem gyorsult ilyen mértékben az éves infláció egyik hónapról a másikra. A brit kormány 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a Bank of England számára, a jegybank legújabb előrejelzése szerint azonban a brit infláció 2018-ra már eléri a 2,4 százalékot, elsősorban a font meredek gyengülése miatt.

Fontválság sem kizárható

Londoni pénzügyi elemzők a jelenlegi árfolyamkörnyezetben a jegybanki előrejelzésnél is meredekebb inflációs gyorsulást várnak. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új prognózisa szerint az éves brit infláció már a jövő év első felében átlépi a 2 százalékos célszintet, és 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik.

A cég modellszámításai szerint azonban ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években, és egy ilyen mértékű további árfolyamzuhanás már fontválságot is jelezhet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »