Az innovációban rejlik az energia jövője

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A változó villamosenergia-ipar számos területen igényel olyan megoldásokat, amelyek segítségével fenntartható módon elégíthető ki a növekvő energiaszükséglet. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 64. Vándorgyűlésen a szakemberek a tiszta energia termelésében és felhasználásban, az energiamix átalakításában és ehhez kapcsolódóan a szakemberképzés megreformálásában látják a jövőt - tájékoztatott közleményében az MEE.

A tiszta energia a jövő

"Hatalmas globális trendek alakítják az energiatermelést és -felhasználást. Az Európai Unió is a tiszta energiában látja a fenntartható fejlődést, amit leginkább a megújuló forrásból előállított villamos energiával lehet megvalósítani" - mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke a MEE 64. Vándorgyűlésén.

"A szektorban olyan változások mennek végbe, amelyeknek csak abban az esetben tudunk megfelelni, ha innovatív megoldásokkal válaszolunk rájuk, többek között a termelők, a hálózatok, az oktatás és a foglalkoztatás területén is" - tette hozzá.

A mixelésen múlik

Dr. Aszódi Attila államtitkár előadásában kifejtette, hogy olyan energiatermelési mixet kell létrehoznunk, amely figyelembe veszi Magyarország természeti adottságait és öregedő erőmű parkját. Mindezt úgy, hogy képes legyen kielégíteni az elektromos mobilitás terjedéséből vagy akár az épületek klimatizálásából fakadó villamosenergia-felhasználás növekedését is.

Magyarország villamosenergia-ellátását a megújuló és nukleáris energiahordozó egymást kiegészítő felhasználása teheti biztonságossá, olcsóvá és környezetkímélővé.

Az elkövetkező évtizedek fontos kérdése lesz a jól szabályozható hagyományos energiatermelés és az időjárástól függően, bizonytalanul rendelkezésre álló megújuló energiaforrások egyensúlyának megtalálása.

Stabil tudás kell a kihívások megugrásához

Az Egyesület álláspontja szerint a növekvő kihívásokhoz igazodnia kell a szakmai tudásnak is, ezért kiemelten fontos a megfelelő szakismeret, azonkívül az utánpótlás helyzetének megvizsgálása is. Ez utóbbi az elmúlt néhány évben egyre nagyobb gondot okoz a villamos szakembereket (villanyszerelő, technikus, mérnök) foglalkoztató cégeknek.

Komoly probléma az is, hogy az intézmények nem bocsátanak ki elegendő végzett diákot, továbbá jelentős különbség mutatkozik az iskolapadból kikerülő fiatalok tudása és a rájuk váró feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretek között.

A pályaorientációt, illetve az oktatás vállalati igényekhez való illeszkedését segíthetné a párbeszéd és az érintettek – oktatási kormányzat, oktatási intézmények, valamint a szakemberhiánnyal küszködő cégek – erőfeszítéseinek összehangolása. Ebből a célból jött létre a MEE Tanári tagozata is.

Fontos a szemléletformálás

A MEE az idei évtől célul tűzte ki a lakosság szemléletformálását, a megbízható villamosenergia-ellátás és felhasználás színvonalának, hatékonyságának emelését. „Biztonságos villanyszerelés” projektjük célja, hogy elsősorban élet- és vagyonvédelmi szempontból tudatosítsa az emberekben a biztonságos villanyszerelés fontosságát, és támogatni kívánja azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek a minőségi villanyszerelést szolgálják.

Az aramkapocs.hu weboldal annak szellemében jött létre, hogy egy közös platformot biztosítson a lakossági felhasználók, a közös képviselők és a minőségi munkát végző, megbízható szakemberek számára. A felületre azon szakemberek kerülhetnek fel, akik megfelelő szakmai képzettséggel rendelkeznek, munkájuk minőségéről pedig a szakembert kereső lakosok a korábbi megbízóik értékelése alapján kaphatnak képet.

Szakmai díjakkal értékeltek

A MEE szem előtt tartja és elismeri a minőségi, naprakész, előre mutató tudást és munkavégzést a diákoktól a már gyakorló szakembereken át a cégekig. Ennek fényében a Vándorgyűlésen olyan szakmai díjak is átadásra kerültek, mint a Magyar Elektrotechnikai Egyesületért díj, az Áramkapocs – „A legjobban teljesítő villanyszerelő” díj és a MEE Mentor Program díja is.

A diplomaterv és szakdolgozat pályázat legjobbjai, a kitüntetett cégek és villamosipari szakemberek büszkén vették át a szakma elismerését.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Meglepetést okoztak az USA-ban »

4IG 958 (-0,52 ) AKKO Invest 29600 (1,37 ) ALTEO 770 (-0,26 ) ANY 1325 (0,76 ) APPENINN 444 (0,57 ) AutoWallis 111 (-0,45 ) BIF 298 (-1,00 ) CIGPANNONIA 320 (1,27 ) CyBERG 1830 (0,55 ) EHEP 10100 (-3,81 ) EMASZ 26000 (0,78 ) ENEFI 498 (-0,80 ) ESTMEDIA 120 (-3,39 ) FUTURAQUA 112 (-1,93 ) GSPARK 4520 (2,73 ) KULCSSOFT 1510 (-2,58 ) MOL 2946 (-1,01 ) MTELEKOM 431 (-0,23 ) NORDTELEKOM 47 (0,76 ) NUTEX 30 (1,34 ) OPUS 385 (-2,48 ) ORMESTER 8100 (2,53 ) OTP 12690 (-0,55 ) RABA 1150 (0,88 ) RICHTER 4924 (0,08 ) SET Group 665 (1,68 ) TAKAREK 620 (0,32 ) WABERERS 1400 (-1,06 )