Az ipar és a szolgáltatások húzták a GDP-t

| forrás:
Központi Statisztikai Hivatal
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2019 III. negyedévében 5,0%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal nőtt. 2019 I–III. negyedévében a bruttó hazai termék 5,1%-kal emelkedett.

2019 III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

 • A GDP volumene 5,0%-kal nőtt. Az első becslésben közölt III. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés nyers volumenindexe nem változott.

Termelési oldal:

 • Az ipar teljesítménye 7,6, ezen belül a feldolgozóiparé 8,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a közútijármű-gyártás és a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 18%-kal nőtt, ezen belül minden ágazaté erőteljesen növekedett. A mezőgazdaság teljesítménye 1,6%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

 • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,9%-kal nőtt, a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (8,7%) érte el. Az információ, kommunikáció hozzáadott értéke 6,4, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységé a korábbi negyedévekhez képest mérsékeltebben, 5,2%-kal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 4,1%-kal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 1,4%-kal csökkent.
 • A bruttó hazai termék 2019. III. negyedévi, 5,0%-os emelkedéséhez a szolgáltatások 2,1, az ipar 1,5, az építőipar 1,0 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása volt a legjelentősebb (1,0 százalékpont).

Felhasználási oldal:

 • A háztartások tényleges fogyasztása 4,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,0%-kal emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 5,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az átlagot meghaladó mértékben növekedett a tartós (pl. személygépjármű, bútor, nagyobb elektromos fogyasztási cikkek: 18%) és a féltartós (pl. ruházat, kisebb gépek, járműalkatrész: 5,9%) termékekre fordított hazai fogyasztási kiadások volumene, ugyanakkor a nem tartós termékek (pl. élelmiszerek, szeszes italok, dohányáru, háztartási energia, vízellátás, gyógyszerek: 4,5%) és a szolgáltatások (4,5%) esetében átlag alatti volt az emelkedés.
 • A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,0, a közösségi fogyasztásé 2,2%-kal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,6%-kal emelkedett.
 • A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 3,9%-kal nagyobb lett.
 • A bruttó állóeszköz-felhalmozás továbbra is jelentősen növekedett, a III. negyedévben 16%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezésberuházásoké nőtt, előbbi nagyobb ütemben. A beruházásokon belül a legnagyobb súllyal rendelkező nemzetgazdasági ágakban (feldolgozóipar, szállítás, raktározás és ingatlanügyletek) számottevően emelkedett a beruházási volumen.
 • A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 3,7%-kal nőtt.
 • A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a III. negyedévben összességében 4,1%-kal nagyobb lett.

 • A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – az egy évvel korábbinál nagyobb, 451 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az export volumennövekedése (8,3%) meghaladta az importét (7,4%). Az áruforgalomban a kivitel 8,7, a behozatal 8,5%-kal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 7,2, importja 2,7%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
 • A bruttó hazai termék 2019. III. negyedévi, 5,0%-os bővüléséhez a végső fogyasztás 2,5, a bruttó felhalmozás 1,6, a külkereskedelmi forgalom egyenlege pedig összességében 0,9 százalékponttal járult hozzá.

2019 III. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján:

 • A gazdaság teljesítménye 1,1%-kal nőtt.
 • A termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 1,9, az építőiparé 2,6, a szolgáltatásoké 0,8%-kal bővült.
 • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,2, a közösségi fogyasztás 0,9%-kal nőtt, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene nem változott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,9%-kal erősödött. A külkereskedelemben az export 2,4%-kal, az import 2,6%-kal emelkedett.
Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »