Az MKB a Gránit Bankkal közösen vág bele a jelzáloghitelezésbe

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelzálogbank alapítására vonatkozó kérelmet nyújtott be a hazai pénzügyi szféra felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Banknak az MKB Bank. A hitelintézet - a jogszabályi megfelelésen túlmenően - hosszú távú stratégiai jelentőséget tulajdonít a piacra lépésnek, amelyben partnere kisebbségi részvényesként a Gránit Bank.

Aktív szereplő szeretne lenni

A hitelintézetek forint lejárati összhangjának szabályozásáról szóló tavalyi jegybanki rendelet a nettó éven túli lakossági forint jelzáloghitel állomány 15%-ában rögzíti a jelzáloglevéllel vagy fedezett kötvénnyel történő refinanszírozás mértékét. Az úgynevezett jelzáloghitel-finanszírozási megfelelési mutatót (JMM) változás 2016. október 1-étől érinti a jelzáloghitelezést folytató magyarországi bankok finanszírozási szerkezetét.

Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója korábban leszögezte: a bank stratégiai jelentőséget tulajdonít annak, hogy aktív szereplője legyen a jelzálogbanki szektornak. Noha nem zárta ki az önálló alapítást sem, elsősorban a többségi tulajdonosként, partnerbankokkal történő együttműködést tartotta a leginkább megvalósíthatónak.

A Gránit Bankkal közösködnek

A kérdéssel kapcsolatos tulajdonosi jóváhagyás megszületett, amelyet követően a hitelintézet benyújtotta a felügyeleti kérelmet az MKB Jelzálogbank Zrt. megalapítására vonatkozóan.

„Mivel mérethatékonyság miatt nem lehet minden kereskedelmi banknak jelzálogbankja, az MKB nyitott a partneri együttműködésre” – fogalmazott Balog Ádám. Ennek megfelelően az új jelzálogbankot a Gránit Bankkal közösen indítják el.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint a hosszú lejáratú lakossági jelzáloghitelek jelzálogleveleken keresztüli finanszírozása javítja a piac stabilitását, ugyanakkor növeli a kiszámíthatóságot mind az ügyfelek, mind a bankok oldaláról. Balog Ádám szerint a jelzáloglevelek várhatóan a befektetők széles spektrumának kínálhatnak vonzó befektetési lehetőséget.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Erős első negyedévet zárt az MKB csoport »