Az MKB lesz az első fair bank Magyarországon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A kormány felkérte a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy segítsen a nemrég megvásárolt Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) újjászervezésében és megtisztításában – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján. A jegybank a felkérést elfogadta, s miként azt Matolcsy György elnök bejelentette a következő 12-18 hónapban újjászervezik az intézményt, amely ezt követően az ország első valóban fair bankjaként működik majd.

A tegnapi kormányülésen áttekintették a magyar pénzintézeti rendszert és arra a következtetésre jutottak, hogy a bankok helyzete megerősítésre szorul. A devizahitelek kivezetése és a fair bankokról szóló törvény is ezt szolgálja, hiszen a devizahitelekből fakadó árfolyamkockázat kivezetése és az új bankrendszer az emberek érdekét szolgálja – mondta el a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke sajtótájékoztatót tart az Országházban 2014. december 18-án. A kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez - közölte Orbán Viktor. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az MNB-hez kerül az MKB

Orbán Viktor szerint a következő fontos lépés a bankrendszer megtisztítása a rossz bankoktól. Az állam által nemrégiben megvásárolt MKB esetében a jegybank segítségét kérik az újjászervezéshez. A cél az, hogy hosszú távon Magyarország egyik legerősebb és legjobb bankja legyen az MKB-ból.

Döntött a Pénzügyi Stabilitási Tanács

Az MNB a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntései alapján – az európai uniós irányelvekben biztosított jogi keretek között és a hazai jogszabályokban meghatározott felelőssége alapján – átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet. Az MNB célja, hogy a szerkezetileg átalakított és megerősített Bank hozzájáruljon a teljes magyar pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési képességének helyreállításához, és a növekedési fordulat megőrzéséhez – áll a jegybank mai közleményébe.

Az MKB csoport tőke és likviditási helyzete a közlemény értékelése szerint kielégítő, ugyanakkor a bankcsoport jelentős veszteséget termel. Az MNB – a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló (2014. évi XXXVII.) törvény alapján – vette át a tulajdonosi jogokat. A következő hónapokban szerkezetátalakítást és szignifikáns költségcsökkentést hajtanak végre, ésszerűsítik a banki folyamatokat, valamint azonosítják és leválasztják a nem jövedelmező portfólió elemeket.

Az MNB az átalakítási programja során a tanács által kiadott közlemény szerint nem él majd a hitelezői feltőkésítés lehetőségével, helyette portfóliótisztítást hajt végre. A jövedelmezőség javulása nem csak a bank tőkehelyzetét, stabilitását fogja javítani, hanem hozzájárul a teljes magyar pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési képességének helyreállításához, a növekedési fordulat megőrzéséhez és erősítéséhez.

Az európai uniós irányelveknek és a harmonizált magyar jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően az MNB átmenetileg irányítja az MKB csoportot és az átszervezés végrehajtására olyan professzionális szakértői csapatot bíz meg, akik az MNB teljes hatósági és szakmai ellenőrzése alatt dolgoznak majd. Az MNB az uniós kötelezettségeinek megfelelően tájékoztatja a tervezett lépésekről az érintett európai hatóságokat, köztük az Európai Központi Bankot is - áll a közleményben.

Az MNB a kormány felkérést elfogadta a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ma reggeli ülésén meghozta azokat a döntéseket, amelyekkel az MKB mögé áll: védőhálót adnak az MKB-nak, olyat, amelyet az IMF adott korábban Magyarországnak.Az MKB teljes likviditását garantálja tehát az MNB, amely vonatkozik a bank minden betétjére és egyéb forrása – közölte Matolcsy György jegybankelnök.

Újjászervezés majd privatizáció

A jegybank is úgy látja, hogy ebben a szakaszban az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai cél a magyar bankrendszer újjászervezése – emelte ki Matolcsy György. Hozzátéve: az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációt követően az ország egyik legerősebb pénzügyi intézményévé váljon – tette hozzá. Az MKB ma is egy jó és egy rossz bank. Előbbi ügyfelei, eszközei, utóbbi rossz kintlévőségei alapján – szögezte le.

A bankot újjászervezik, ez lesz az első valóban fair bankként működő intézmény Magyarországon.A folyamat lezárultát követően pedig azt fogják javasolni, hogy ne maradjon állami tulajdonban, kerüljön magánosításra, akár a későbbi tőzsdei privatizáció is szóba kerülhet – mondta Matolcsy György.

Kárenyhítési alap a Széchenyi Bankért

A miniszterelnök beszélt a Széchényi Bank helyzetéről is. Az állam 49 százalékos tulajdonrészének arányában kárenyhítési alapot hoz létre, hogy garantálja a betétek biztonságát. Az alaphoz az állam akkora tőkével járul hozzá, amely a kormány tulajdonrészéig állja a betétesek irányába való felelősségvállalást.

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a korábban megfogalmazott célt – 50 százalék feletti legyen a magyar tulajdon aránya a bankrendszerben – már sikerült elérni, ezért most már a reorganizáció és a megerősítés vált fontossá. A kormányzati ciklus kiemelt feladata a pénzügyi rendszer átalakítása olyan formában, hogy az a magyar emberek érdekeit szolgálja – mondta el a kormányfő.

Nem akar bankot üzemeltetni az állam

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MKB és a Budapest bank összevonásáról nem született még döntés. Szerinte addig nem is érdemes ezen gondolkodni, amíg meg nem történik az átadás-átvétel, amelyre legkorábban 2015 május-júniusában kerülhet sor.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke sajtótájékoztatót tart az Országházban 2014. december 18-án. A kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez - közölte Orbán Viktor. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az állami szerepvállalásról elmondta, hogy bizonyos intézmények esetében – például Magyar Fejlesztési Bank, Eximbank, takarékszövetkezetek – fontos és érthető a közösségi tulajdon, de hosszú távon az állam tulajdonosi szerepe nem célszerű. Most az újjászervezés miatt vásároltak meg egy pénzügyi intézményt, de a Széchényi Bank esete is mutatja, hogy ez költséges dolog is lehet. Ott ugyanis a bank helyzete miatti megerősítés 5-5,5 milliárd forintba kerül majd a kárenyhítési alappal.

Megerősítette azt az információt, hogy az osztrák bankokkal stratégiai szövetség kialakítására törekszenek és tárgyalnak további bankvásárlásról. Erről Lázár János nyilatkozott korábban a sajtónak, megemlítve az Erste és a Raiffeisen Bankot.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Erős első negyedévet zárt az MKB csoport »

4IG 603 (-1,95 ) AKKO Invest 456 (-0,65 ) ALTEO 734 (-2,13 ) ANY 1215 (-1,22 ) APPENINN 345 (0,88 ) AutoWallis 77 (-1,15 ) CIGPANNONIA 206 (8,42 ) CyBERG 1200 (0,84 ) DELTA 100 (4,17 ) Duna House A 3200 (1,91 ) EHEP 2410 (-2,82 ) FORRAS/OE 1090 (4,81 ) FUTURAQUA 66 (-2,08 ) Gloster 2500 (0,81 ) KULCSSOFT 1535 (2,33 ) MASTERPLAST 594 (-1,66 ) MOL 1801 (-1,80 ) MTELEKOM 385 (0,79 ) NORDTELEKOM 29 (-0,68 ) NUTEX 29 (-1,68 ) OPUS 246 (-0,81 ) ORMESTER 11500 (-4,96 ) OTP 10980 (2,04 ) OTT1 194 (-2,02 ) RICHTER 6560 (-2,09 ) SET Group 71 (1,29 ) TAKAREK 475 (-2,26 ) WABERERS 850 (-2,52 ) ZWACK 16650 (-0,30 )