Az MNB kitart álláspontja mellett

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Központi Bank a fő kamatlábat 0,9 százalékon hagyja. A jegybank szerint az infláció a fenntartható 3 százalékos célértéket 2019 derekán éri el. A Beszerzési Menedzser Index (PMI) a feldolgozó iparban januárban erős, 60,9 pontot ért el.

Enyhe gyengülés

A forint az euróval szemben a héten enyhén gyengült, és 310 HUF/EUR árfolyam fölé ugrott. Általánosságban a forint-euró árfolyam a 309,3 – 311 HUF/EUR sávban mozog. Az átlagos árfolyam a múlt évben 309,3 HUF/EUR volt, lényegében ugyanilyen az átlag idén januárban is. Valószínű, hogy a magyar fizetőeszköz idén is e szint körül fog mozogni.

A forint az amerikai dollárral szemben ezen a héten már nem erősödött tovább, a kereskedelem megállapodott a 249 – 251 HUF/USD árfolyam határok közötti sávban. Továbbra is érvényes azonban, hogy a forint a dollárral szemben az elmúlt három év legerősebb értékein mozog.

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank

A várakozásoknak megfelelően, a Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén változatlanul hagyta a hitelkamatokat. A fő kamatláb 0,9 százalékon maradt, a kereskedelmi bankok többletlikviditásának egynapos betéti kamata az MNB-nél továbbra is -0,15 százalékon stagnál. A kamatok mellett a jegybank azonban egy sor más eszközt is alkalmaz, hogy fenntartsa a nagyon laza monetáris politikát.

Messze még a 3 százalékos inflációs cél

Az MNB kamatokkal kapcsolatos álláspontja változatlan marad. A jegybank azt is hangsúlyozta, hogy a fogyasztói árak inflációja csak 2019 közepén fogja elérni a 3 százalékos inflációs célt.

„Az MNB kommunikációjából egyértelműen kiderül, hogy idén kicsi a valószínűsége a kamatemelésnek, így nem túl valószínű a forint euróval szemben történő erősebb felértékelődése sem.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Ezt olvasta már?

Ennyivel lesz magasabb lesz a vártnál az infláció »