Az MNB-t még nem keresték meg Raiffeisen ügyben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) eddig nem érkezett engedélykérelem a Raiffeisen magyarországi leánybankjának esetleges megvásárlásához kapcsolódóan.

Az MNB engedélyét nem kérték

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az MTI érdeklődésére kedden közölte: a Magyar Nemzeti Banknak nincs tudomása az érintett kereskedelmi bankok kapcsán befolyásoló részesedésszerzésre (minősített befolyás megszerzésére) vagy állomány-átruházásra vonatkozó engedélykérelemről. Mindkét típusú lépéshez, értékesítési formához az MNB engedélyére volna szükség - tette hozzá.

Ajánlat már érkezett

Az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank International AG szóvivője kedden az MTI-nek megerősítette, hogy a bank kapott ajánlatot a magyar érdekeltségére vonatkozóan, a beérkezett ajánlatot a pénzintézet tanulmányozza. Ingrid Krenn-Ditz az ajánlatra vonatkozó értesülésekre, az ajánlattevőre, illetve az anyabank döntésének várható idejére nem reagált.

"A bank kapott ajánlatot az ukrán érdekeltségére, és a magyar érdekeltségére is, ezeket tanulmányozzuk, többet azonban nem mondhatok" - fogalmazott.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank lenne a fő tulajdonos

A Magyar Hírlap hétvégi számában azt írta: az osztrák Raiffeisen magyar leánypénzintézetére már ajánlatot tett a magyar tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank, és az osztrák Raiffeisen Bank International AG már vizsgálja az értékesítés lehetőségét.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 51 százalékkal rendelkezik. Töröcskei István - aki az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója is - a Magyar Nemzet hétfői számában úgy nyilatkozott: miután folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az ajánlattételről szóló értesülést.

A magyar állam tavaly szerzett részesedést a Széchenyi Kereskedelmi Bankban. A Széchenyi Kereskedelmi Bank jegyzett tőkéje 6,122 milliárd forint, 2012 végén a bank mérleg szerinti vesztesége 1,211 milliárd forint volt.

Raiffeisen Bank Zrt- nél komoly gondok vannak

A Raiffeisen Bank Zrt. - a Raiffeisen Bank International AG magyarországi leánypénzintézete - a tavalyi első félévet 25,597 milliárd forint veszteséggel zárta, az előző év hasonló időszakában a veszteség 25,183 milliárd forint volt. 2013. június végén a bank mérlegfőösszege 1866,93 milliárd forintot tett ki, fél év alatt több mint 230 milliárd forinttal csökkent a 2012. december végi 2101,035 milliárd forintról.

A Napi.hu keddi értesülése szerint a részben állami tulajdonban levő pénzintézet 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) ad a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átveszi az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

MNB: a járványhelyzet felpörgette a digitalizációt »