Az NFM járt a legjobban az új büdzsével

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gazdasági tárcák közül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezete bővül a legnagyobb mértékben, miközben tervezett bevételei csökkennek, személyi kiadásai pedig több mint 3 milliárd forinttal nőnek. Összesen 220,1 milliárd forint kiadást és 6,75 milliárd forint saját bevételt irányoz elő a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) a 2018. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat.

Több jut a személyi juttatásokra

Az NFM fejezetének büdzséje az idei 1212 milliárd forintról 2018-ban 1353 milliárdra emelkedik, miközben tervezett saját bevételei 65 milliárd forintról 56,29 milliárd forintra csökkennek. A fejezet kiadásaiból jövőre csaknem 464 milliárd forintot tesznek ki a hazai felhalmozási kiadások.

A tárca személyi juttatásokra az idei 8,18 milliárd forint után jövőre 11,69 milliárddal számolhat a költségvetési javaslat alapján. A fejezeten belül jelentős összegeket fordíthat a tárca közlekedési ágazati programokra, csak a közúthálózat fenntartására és működtetésére 84,4 milliárd forint juthat.

Az NGM is többet költhet

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a hozzá tartozó intézmények a 2018-es költségvetési javaslat szerint jövőre 369 milliárd forintot költhetnek el, amiből több mint 90 milliárd forint a saját bevétel, miközben az idén mintegy 275 milliárd forint kiadást irányzott elő a büdzsé, és valamivel több mint 70 milliárd forint saját bevételt terveztek.

A fejezeten belüli számos változás közül a legnagyobb tétel a szakképzési centrumok működtetése, ami önmagában 145 milliárd forint kiadás. A tárca személyi juttatásokra az ideihez némileg többet, mintegy 11,5 milliárd forintot tervez költeni.

Az FM rosszabbul jár

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), amely önálló fejezet a költségvetésben az idén több mint 146 milliárd forintos büdzsével rendelkezett, amiből 3,2 milliárd forint saját bevétel. Ez jövőre 197 milliárdra nő, a saját bevételek változatlan szintje mellett, a NAV beruházásokra 19 milliárd, felújításokra 1,5 milliárd forintot költhet. A személyi juttatások összege az előterjesztés szerint valamivel több lesz az ideinél, 99,4 milliárd forint.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) fejezete viszont valamivel az ideinél kevesebb lesz 2018-ban, 208,99 milliárd forintra csökken az egy évvel korábbi 225 milliárdról, miközben a tárca tervezett saját bevétele 33,27 milliárdról 32,34 milliárdra mérséklődik. Működési kiadásra mintegy 192 milliárd forint fordítható, amiből a bevétellel fedezett összeg 32,25 milliárd forint. Az FM 11,992 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás elköltésével számolhat. A tárca személyi kiadásai viszont emelkedhetnek jövőre, összegük megközelíti az 5 milliárd forintot az idei csaknem 4,4 milliárdot követően.

A KKM-nek is több jut

A KKM mintegy 43 milliárd forinttal többet költhet jövőre, mint az idén. A parlament honlapjára kedd délután felkerült javaslat alapján a kiadások legnagyobb részét - 71,94 milliárd forintot - a külképviseletek igazgatására szánt működési kiadás jelenti, ehhez 6,4 milliárd forint működési bevétel társul.

A minisztérium központi igazgatására 11 milliárd forint működési kiadást és 187,8 millió forint működési bevételt irányoznak elő. Nemzetközi tagdíjakra és európai uniós befizetésekre csaknem 16 milliárd forintot fordítanak. A Nemzeti Befektetési Ügynökségnek 2,73 milliárd forint működési kiadás szerepeltet a költségvetési javaslat.

A külföldi magyarok sem maradnak ki

A határ menti gazdaságfejlesztési vajdasági programok támogatására 190 millió forint jut, a kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiára pedig 222,6 millió forint; 20, illetve 25 millió forintot szánnak az erdélyi, illetve a felvidéki gazdaságfejlesztési stratégiára, 40-40 millió forintot pedig a horvátországi magyarok demokratikus közössége vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájára, valamint a muravidéki gazdaságfejlesztési stratégiájára fordítanának. 300 millió forint jut a vízipari külpiaci tevékenységet segítő program támogatására.

A törvényjavaslat szerint az államháztartáson kívüli szervezetek közül 200 millió forintot az európai önkormányzatok és régiók együttműködését segítő Európai Területi Társulások támogatására szánnak, 165 millió forintot pedig a Demokrácia Központ Közalapítvány és a Tom Lantos Intézet segítésére. Nemzetközi fejlesztési együttműködésre és humanitárius segélyezésre 100 millió forint jut.

Jövőre rajtunk a sor

Az Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítésére 25,6 milliárd forintot fordít a tárca. Külgazdasági fejlesztési célelőirányzat címen 7,54 milliárd forint szerepel a javaslatban, a kötött segélyhitelezésre 7,9 milliárd forint jut.

A KKM felügyelete alá tartozó szervezetekre és szakmai programokra jövőre 487 millió forintot szánnak, kulturális diplomáciai projektek támogatására 650 millió forintot, az állami protokoll támogatására pedig 250 millió forintot költenének. A visegrádi csoport júliusban kezdődő soros magyar elnökségét 300 millió forinttal támogatja a javaslat.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Közel egy év múlva katari földgáz érkezik hazánkba »