Az olajkitermelés lehet a veszte az Amazonas kincsének

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az olajipari vállalatok azt tervezik, hogy az Amazonas folyó torkolatánál lévő korallzátony közelében fúrnak. Ezzel 30 százalékos az esélye, hogy egy egyedülálló ökoszisztéma áldozatául esik az olajszennyezésnek - áll a The Guardian cikkében.

Hihetetlen kincs

A múlt évben felfedezett egyedülálló zátonyrendszer létezése megdöbbentette a tengerbiológusokat, és úgy vélik, hogy több tucat eddig ismeretlen faj otthona lehet. Aktivisták arra figyelmeztetnek, hogy egy olajszennyezés helyrehozhatatlan károkat okozna az 1000 kilométer hosszú ökoszisztémában. A kutatóknak még esélyük sem volt tanulmányozni a helyszínt.

„Egyik ismert zátonyhoz sem hasonlít. Ha a vállalatok fúrnak, nagy az esélye egy olajszivárgásnak, ami ha eléri a zátonyt, akkor olyan részei semmisülhetnek meg, amiket még nem is dokumentáltunk” – mondta Sara Ayech, a Greenpeace egyik aktivistája.

Az olajóriások akarata

A brazíliai kormány becslései szerint az Amazonas Szája elnevezésű terület akár 15,6 milliárd hordó olajat is rejtegethet. A francia Total által vezetett olajkonzorcium, aminek tagja a BP, és a Petrobras is öt kutatási blokkot vásárolt meg még egy 2013-as árverésen.

Januárban a Total azt mondta, hogy berendezéseit elkezdte az Amazonas területére vinni, és még idén elkezdi a fúrást. A kijelölt területek 200 kilométerre vannak a partról, és 1900 méter hosszan helyezkednek el.

A Greenpeace kutatói megvizsgálták a brazil hatóságokhoz benyújtott nyilvánosan elérhető környezeti hatástanulmányt, és bizonyítékot találtak arra, hogy egy esetleges olajszennyeződés elérheti a zátonyt. Ennek az esélye télen 30,33 százalék, nyáron pedig 20,93.

Februárban a BP azt nyilatkozta, hogy 2018 augusztusáig tervezi megkezdeni a fúrást.

A titkos zátony

Az 1970-es években a tudósok már gyanították, hogy van egy zátony az Amazonas sötét vizétől rejtve. 2012-ig azonban még csak meg sem erősítették a létezését, a korallzátonyokat nem találták meg.

Tavaly a Science-ben megjelent cikk szerint a zátonyrendszerben 61 féle szivacsfaj található. Az év derekán pedig a Greenpeace jóvoltából sikerült lefilmezni a zátonyt.

„A tudósok új biómának nevezik. És szerintük potenciálisan új fajokra bukkanhatnak, de időre van szükségük a dokumentáláshoz” – mondta Ayech.

Foggal, körömmel

Májusban az amapai állam ügyészei megkérték a brazil kormány környezetvédelmi ügynökségét, az Ibamát, hogy függessze fel az olajkutatást, és indítsa újra a környezetvédelmi engedélyezési folyamatot.

„A vállalat által kínált adatok nem nyújtanak elegendő bizonyítékot a környezetvédelmi engedélyezéshez – mondta Joaquim Cabral ügyész.

„A fúrási művelet csak akkor kezdődik meg, amikor az Ibama véglegesen engedélyezi azt” – mondta a Total egyik szóvivője. Azt is mondta, hogy az első kút 28 kilométerre van a legközelebbi zátonyhoz, a második pedig 38 kilométerre, és hozzátette, hogy a vállalat kiterjedt környezetvédelmi tanulmányokat végzett.

„Jelenleg a szabályozó ügynökségek még mindig elemzik a környezeti hatásvizsgálatot, amely egy konzervatív forgatókönyv alapján készült, és csak akkor ad ki engedélyt, ha a kockázatot elfogadhatónak tartja” – mondta a Total szóvivője.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Angola kész igazodni az OPEC-hez »