Az oroszok javítanák kapcsolatukat a NATO-val

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Oroszország és a NATO viszonya a hidegháború óta nem tapasztalt mélypontra süllyedt, de Moszkva kész a kapcsolatok javítására - jelentette ki Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke szerdán a VI. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián.

Készek a párbeszédre

"Készek vagyunk a teljes körű párbeszéd és az együttműködés felújítására a NATO-val. A legfontosabb az, hogy a folyamat az egyenlőség, a bizalom és a konstruktivitás alapján történjen meg" - mondta.

Kifogásolta, hogy a NATO, miközben a katonai fenyegetés fő forrásának Moszkvát tartja, fokozza katonai tevékenységét olyan, Oroszországhoz közel fekvő országokban, mint a balti államok, Lengyelország, Románia és Bulgária. A tábornok véleménye szerint az atlanti szövetség keleti bővítése és az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Európába telepítése növeli a katonai incidensek kockázatát.

Hiányzik a terrorellenes együttműködés

Nehezményezte, hogy a NATO katonai támogatást nyújt Kijevnek, amivel szerinte a fegyveres konfrontáció folytatására provokálja Ukrajnát.

"Ennek eredményeképpen az Oroszország és a Nyugat közötti bizalom katasztrofálisan csökken" - fogalmazott Geraszimov.

Mint mondta, az Oroszország és a Nyugat közötti terrorellenes együttműködés hiánya kedvező feltételeket teremt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet számára.
A vezérkari főnök megismételte Moszkva álláspontját, miszerint csak közös erőfeszítéssel és a kontinens összes országának részvételével lehet kialakítani egy új és kölcsönösen előnyös európai biztonsági rendszert.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem remekelt Oroszország, kevesebb olaj csordogált külföldre »