Az új lakás kell a leginkább a magyarnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A téglából épült új vagy újszerű lakásokat keresik a leginkább a vásárlók, de továbbra is sokan vennének jó állapotú panelt - derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb, január elején készült elemzéséből. A felmérés szerint ugyanakkor a rendkívül magas lakásárak miatt növekedhet azon családok köre, amelyek inkább az olcsóbb, külterületi kertes házak között fognak válogatni.

A legfrissebb adatok értelmében Magyarországon a legtöbb ember (50 százalék) az új és újszerű ingatlanokat keresi, 18 illetve 20 százalék vásárolna jó állapotú és felújított otthont, valamivel több mint 10 százalék pedig közepes állapotút vagy felújítandót.

A többség még mindig a lakásra voksol

Az Otthontérkép.hu keresési adatai szerint a vásárlásra készülők 65 százaléka lakást keres, 30 százaléka házat, 2 százalék nyaralót, 2 százalék telket, 1 százalék pedig garázst. Ennek hátterében egyfelől a Budapest-centrikusság, illetve az új építésű társasházak népszerűsége lehet.

"A következő 2-3 évben a családi házak népszerűsége tovább növekedhet, mivel várhatóan egyre több fiatal családban döntenek úgy, hogy a számukra megfizethetetlenül drága lakás helyett - ugyan külső kerületekben vagy az agglomerációban - inkább kertes házat vagy sorházat vásárolnak" - vetítette előre Mester Nándor, az Otthontérkép. hu vezető elemzője. 

A szakértő szerint egyes kiemelt nyaralóövezetekben (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) a nyaralóvásárlás aránya is emelkedhet, mivel ezek egy része közel fekszik a nagy iparvárosokhoz,  és nem ritkán teljesítik az állandó lakás összes feltételét, viszont olcsóbban megszerezhetők, mint a vezető nagyvárosok központjában a lakások. A fiatal családosok egy része ilyen ingatlant vásárolva bátran vállalhatja az ingázást.

Népszerű a panel

Egyértelműen a tégla a legnépszerűbb építési alapanyag, a keresettségi részaránya 67 százalék. Ott van azonban a panel is, csaknem 15 százalékos részaránnyal. 10 százalék alatti népszerűségnek örvendenek a zsalu, a könnyűszerkezetes, a kő és a fa alapanyagból készült házak.

Az ingatlanpiac tovább élénkülésére enged következtetni egy korábbi kérdőíves felmérés is, amelyből világosan kiderül, hogy a kitöltők 84 százalék tervezi, hogy elköltözik abból az ingatlanból, ahol jelenleg él. 28,5 százalékuk már most keresi jövőbeni otthonát, 27,6 százalék pedig néhány éven belül tervezi a költözést.

Beindult a csok-hatás

Az Otthontérkép.hu egy másik elemzéséből az is kiderül, hogy a csok-hatásnak köszönhetően 2016 és 2017 között megnövekedett a 75 négyzetméternél nagyobb alapterületű otthonok iránti kereslet, ár tekintetében pedig a drágább ingatlanok irányába érezhető az eltolódás. Míg 2016-ban a keresők 30 százaléka 7-12 millió forint közötti ingatlant szeretett volna vásárolni, addig 2017-ben ez 22 százalékra csökkent. A 12-20 milliós és a 20-35 milliós ingatlanok keresettsége azonban növekedett, 2 illetve 5 százalékkal.

Az Otthontérkép.hu korábbi keresési statisztikáiból kiolvasható a „lakópark” szó keresési népszerűség is. Ez, hasonlóan az ingatlantematikához, az utóbbi években vált igazán favorittá. Különösen 2015-2016 fordulóján, a csok kiterjesztésének időszakában ugrott meg a lakópark szó keresettsége - olvasható közleményben.

Az ingatlan tematika népszerűsége a Google szerint 2014 óta trendszerűen emelkedik. Általánosságban elmondható, hogy a lakáspiaci folyamatoknak van egyfajta szezonalitása, ilyen például, hogy a téli hónapok jellemzően csendesebbek, míg például az augusztus kifejezetten aktív a tranzakciók szempontjából.

A nagy ingatlanpiaci boom egyértelműen 2016-ban robbant, ez az ábrán is jó látható a szélsőséges értékeknek köszönhetően. A tavalyi évben egy „lecsillapult” roham szemtanúi lehettünk, 2018-ra pedig további racionalizálódás várható.

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magyarország járhat rosszul az új uniós költségvetéssel »