Az ünnep legyen a családoké

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A csehek kétharmada egyetért azzal, hogy a legfőbb állami és egyházi ünnepeken zárva maradnak a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

Csehországban október 28., Csehszlovákia megalakulásának évfordulója állami ünnep. A júniusban elfogadott törvény alapján most maradtak első ízben bezárva a nagyobb üzletek. Az üzletközpontok - ritka kivétellel - országszerte nyitva voltak, csak a bennük lévő nagyobb üzletek maradtak zárva.

A Median-ügynökség által készített országos felmérés szerint a megkérdezettek 65 százaléka egyetért a törvénnyel, s kevesebb mint egyharmad ellenzi. A nők körében az egyetértés mintegy nyolcvan százalékos, míg a férfiaknák valamivel ötven százalék felett van.

A törvény értelmében a legfőbb csehországi állami és egyházi ünnepeken - újév, húsvéthétfő, május 8., szeptember 28., október 28., valamint december 24-én és 25-én - tilos a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek kinyitása. Ezek az üzletek a szóban forgó ünnepeken eddig mindig nyitva tartottak.

A szakszervezetek 2005 óta igyekeztek elérni az ünnepi nyitvatartás korlátozását. A legfőbb érv az, hogy a családok a legfőbb ünnepeken együtt lehessenek. A cseh gazdasági kamara azonban ismételten bírálta a döntést.

A törvény elfogadása előtt végzett felmérések szerint a csehek mintegy 60 százaléka nem értett egyet azzal, hogy az üzletek az állami és az egyházi ünnepek idején zárva legyenek. Az elképzelést a megkérdezettek 30 százaléka támogatta. Ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada - 65 százalék - elutasította, hogy az állam bármi módon is beleszóljon az üzletek nyitva tartásának kérdésébe.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Eladja lengyelországi üzlethálózatát a Tesco »