Bajba kerül a híres svéd jóléti rendszer?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Svédországban komoly gond van a kínálat-kereslettel a munkaerőpiacon.

Kevés a dolgozó...

A mesés jóléti állam fenntartásához 2025-re 208 ezer új dolgozóra lenne szükség a közszférában. A gond csupán az, hogy az előrejelzések szerint a teljes munkaerőpiacra (tehát a köz- és versenyszférába együttesen) fog 2025-ig 207 ezer ember megérkezni - írja a Bloomberg.

Ez pedig az egyik legnehezebb feladat, amivel a következő svéd kormánynak meg kell küzdenie, márpedig a múltbéli tapasztalatok nem éppen biztatóak, mert bár 2007 és 2017 között 488 ezerrel nőtt a dolgozók száma, de csupán harmaduk kezdett el a közszférában dolgozni.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Elég valószínűtlen tehát, hogy a helyi hatóságok 208 ezer embert lesznek képesek toborozni az elkövetkező években, az igazi veszély pedig az, hogy a versenyszférával kell majd küzdeniük a munkaerőért.

A svéd kormánynak tehát elő kell majd állnia valamilyen nagyszabású tervvel. Fel kell gyorsítani az automatizációt, növelni kell a foglalkoztatottak számát és meg kell reformálni a jóléti államot, különben nem lesz elég ember, akikkel rendesen folytatni lehet a munkát.

...és a pénz sem elég

Vannak pénzügyi akadályok is. Egyelőre a gyorsan növekvő gazdaság nagy segítségére volt Magdalena Andersson pénzügyminiszternek, aki pluszba tudta navigálni a költségvetést és az államadósságot 1977 óta nem látott mélységekbe szorította vissza.

De bárki is nyeri a szeptemberi választásokat, nem hagyhatja figyelmen kívül a munkaerőhiányt. Andersson egyelőre évi 5 milliárd korona (153 milliárd forint) pluszt ígért a helyi hatóságoknak, amelyek az iskolák, kórházak, idősotthonok fenntartói. Ez azonban messze nem elég.

Svédország lakossága várhatóan tíz százalékkal nő az elkövetkező évtizedben leginkább a bevándorlás utóbbi időben tapasztalható megugrása miatt, de a jóléti államra a bevándorlók integrálása mellett az elöregedő társadalom is nagy nyomást helyez.

A számítások szerint adóemelésre is szükség lehet 2020-tól, ha a svédek mindent a régiben szeretnének tartani. Ha pedig a központi kormány nem lép a kérdésben, akkor a megyék és járások helyi szinten lesznek kénytelenek növelni az adót.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Skócia függetlenné válása esetén is legalább tíz évig megtartaná a brit...

A brit adó- és vámhivatal vezetője szerint évente akár több tízmilliárdos...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magyar cég segített be a svéd oktatásban »