Bajba kerül a híres svéd jóléti rendszer?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Svédországban komoly gond van a kínálat-kereslettel a munkaerőpiacon.

Kevés a dolgozó...

A mesés jóléti állam fenntartásához 2025-re 208 ezer új dolgozóra lenne szükség a közszférában. A gond csupán az, hogy az előrejelzések szerint a teljes munkaerőpiacra (tehát a köz- és versenyszférába együttesen) fog 2025-ig 207 ezer ember megérkezni - írja a Bloomberg.

Ez pedig az egyik legnehezebb feladat, amivel a következő svéd kormánynak meg kell küzdenie, márpedig a múltbéli tapasztalatok nem éppen biztatóak, mert bár 2007 és 2017 között 488 ezerrel nőtt a dolgozók száma, de csupán harmaduk kezdett el a közszférában dolgozni.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Elég valószínűtlen tehát, hogy a helyi hatóságok 208 ezer embert lesznek képesek toborozni az elkövetkező években, az igazi veszély pedig az, hogy a versenyszférával kell majd küzdeniük a munkaerőért.

A svéd kormánynak tehát elő kell majd állnia valamilyen nagyszabású tervvel. Fel kell gyorsítani az automatizációt, növelni kell a foglalkoztatottak számát és meg kell reformálni a jóléti államot, különben nem lesz elég ember, akikkel rendesen folytatni lehet a munkát.

...és a pénz sem elég

Vannak pénzügyi akadályok is. Egyelőre a gyorsan növekvő gazdaság nagy segítségére volt Magdalena Andersson pénzügyminiszternek, aki pluszba tudta navigálni a költségvetést és az államadósságot 1977 óta nem látott mélységekbe szorította vissza.

De bárki is nyeri a szeptemberi választásokat, nem hagyhatja figyelmen kívül a munkaerőhiányt. Andersson egyelőre évi 5 milliárd korona (153 milliárd forint) pluszt ígért a helyi hatóságoknak, amelyek az iskolák, kórházak, idősotthonok fenntartói. Ez azonban messze nem elég.

Svédország lakossága várhatóan tíz százalékkal nő az elkövetkező évtizedben leginkább a bevándorlás utóbbi időben tapasztalható megugrása miatt, de a jóléti államra a bevándorlók integrálása mellett az elöregedő társadalom is nagy nyomást helyez.

A számítások szerint adóemelésre is szükség lehet 2020-tól, ha a svédek mindent a régiben szeretnének tartani. Ha pedig a központi kormány nem lép a kérdésben, akkor a megyék és járások helyi szinten lesznek kénytelenek növelni az adót.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés