-->

Bajba kerülhet a világ egyik óriása

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elmúlt hónapban számos kiábrándító kínai makroadat látott napvilágot a feldolgozóipartól a hitelállomány-növekedésig. Mindezek újra felkeltették az aggodalmat az elemzőkben, hogy a világ második legnagyobb gazdasága gyengülő pálya elé néz, és így Pekingnek újabb stimulusokat kell életbe léptetnie, hogy tartani tudja a tervezett 7,5 százalékos növekedési ütemet.

Az HSBC előzetes kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe (PMI) augusztusban 50,3 pontra esett vissza a júliusi 18 havi csúcsnak számító 51,7 pontról, alulmúlva a várt 51,5-ös szintet. Eközben váratlanul a hitelezés is lelassult Kínában. Az új hitelkihelyezések 273,1 milliárd jüanon (44,3 milliárd dollár) álltak júliusban, ami 2008 októbere óta nem látott mélypontnak minősül – írja a CNBC.

A döntéshozók egyre idegesebbnek tűnnek – elsősorban a gyenge hitelezési növekedés miatt –, és valószínűleg további intézkedéseket hoznak majd a gazdaság felpörgetése érdekében – nyilatkozta a hírportálnak Dariusz Kowalczyk, a Credit Agricole közgazdásza.

A szakértő arra számít, hogy felgyorsulnak a fiskális kiadások, bővül a kiegészítő hitelezési program, illetve lazulhatnak a banki hitelezéssel kapcsolatos szabályok.

„A július sokkal inkább egy bukkanónak számít az úton, mintsem egy komolyabb lejtmenet kezdetének” – mondta Kowalczyk. Hozzátette, talán a második félév nehezebb lesz az elsőnél, de Kína így is el fogja érni a tervezett 7,5 százalék körüli növekedési célt.

Pörög a gépezet

A kínai vezetés idén már számos célzott intézkedést jelentett be a gazdaság élénkítésére. Az ázsiai óriás vezetése felgyorsította a vasúti és egyéb infrastrukturális projektekre szánt kiadásait, továbbá csökkentette kisebb vállalkozások adóit, miközben tartózkodott a nagybankok felé irányuló stimulusoktól.

„A kormánynak megfelelő kompromisszumot kell kialakítania a gyengébb gazdasági növekedés elfogadása, valamint az új élénkítő lépések meghozatala között. Mindezt pedig egy ingatlanpiaci korrekció és bizonytalan külső kereslet közepette” – írta Jiang Chang, a Barclays Kínával foglalkozó szakértője. A közgazdász szintén osztja azt a nézetet, hogy elkerülhetetlen lesz a politika további lazítása.

Egyre lazább környezet

Miközben a Barclaysnál úgy látják, hogy a kormány továbbra is elkötelezett lesz a 7,5 százalékos növekedéssel kapcsolatban, véleményük szerint a további elkerülhetetlen lazító lépések mellett a kínai központi bank (PBOC) számára is prioritás a kamatcsökkentés, és ezáltal a finanszírozási költségek leszorítása.

Chang további agresszív lazítást várt a monetáris politika frontján, és a második félévben két kamatvágást valószínűsít, ami enyhítené az adósságterheket, valamint élénkítené a keresletet.

A kínai alapkamat jelenleg 6 százalékon áll.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja »