Bajban a hazai nyomdaipar

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

2014 óta folyamatosan csökken a hazai nyomdaipari cégek száma, de az árbevétel csökkenést sikerült 2016-ban megállítani - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

Folyamatos cégmegszűnések

Amíg 2014-ben még 4162 ilyen profilú vállalkozás működött az országban, addig a tavalyi évben már csak 3468. Árbevétel tekintetében, amíg 2014-2015 évek vonatkozásában még 4 milliárd fölötti bevétel csökkenést szenvedett el a szektor, addig 2015-2016-ban már több mint 9 milliárd forintos árbevétel növekedésnek örülhettek a piac szereplői.

A vállalkozások és a szakmai szervezetek jelzéseit alátámasztják a statisztikák abban a tekintetben, hogy egyre égetőbb a szektort sújtó munkaerőhiány. A vizsgált időszakban az alkalmazotti létszám évről-évre csökkent. Ennek oka, hogy a jól képzett nyomdaipari szakemberek egy része nyugdíjba vonult, másik része pedig külföldre távozott munkát vállalni.

A cégek stabilitását jelzi a felszámolások arányának folyamatos csökkenése a vizsgált időszakban. Szintén ezt támasztja alá a cégfluktuációs index vizsgálata. Az OPTEN cégfluktuációs indexe, amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja, az időszak elején rendben működőkéhez azt mutatja, hogy a hazai nyomdaiparban stabilabbak a szereplők az országos átlaghoz viszonyítva. Az új cégek, és a megszűnő, illetve a szektorból kilépő cégek aránya is kisebb a működő vállalkozások számához mérten, mint a hazai cégstruktúra egészében.

Van visszaút?

A drága technológiát használó iparágakban, mint amilyen a nyomdaipar is, folyamatosan nagy beruházásokat igényel a versenyképesség megtartása, ezért nem mellékes milyen külső forrásokat tudnak bevonni a piac szereplői ezek finanszírozásába. A vizsgált időszak tekintetében az ilyen profilú cégek évről-évre több uniós pályázati forráshoz jutottak különböző fejlesztéseik megvalósításához.

2014 és 2017 között több mint 10 milliárd forint pályázati forrást igényeltek a hazai nyomdaipari vállalkozások. A kérdés, hogy a jövőben a pályázati források esetleges csökkenése mennyire fogja éreztetni hatását e cégek gazdasági teljesítményében.

Emellett a szektor jövőjét alapvetően az határozza meg, hogy a drága technológiai beszerzések finanszírozása mellett, sikerül-e a kvalifikált munkaerő megtartásával versenyképességüket is növelni a piac szereplőinek.

Az elektronikus média és az elektronikus tartalmak előretörése a nyomtatott formátumok mellett ugyan nem törte le a minőségi nyomdaipari termékek iránti keresletet, de folyamatos kihívást jelent az iparágban működő vállalkozások számára - zárja elemzését a céginformációs szolgáltató.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Harc a piros talpú magas sarkú cipőért »