Bajban a svájci óraipar?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Március 30-án zárult a világ legnagyobb óraipari eseménye a BaselWorld 2017. Az órák megaünnepe az okosórák, a független órakészítők és a japán órák, főképp a SEIKO és luxusmárkája, a Grand SEIKO további előretörését jelzi, de a hagyományaikat büszkén őrző svájci órák és a divattrendeket meghatározó globális divatmárkák is hozták megszokott teljesítményüket. Az még nem látható, hogy a svájci óraipar feletti viharfelhők átmenetiek-e.

Igazi seregszemle

A bázeli nemzetközi órakiállítás a világ legfontosabb és legnagyobb időmérőkhöz kapcsolódó eseménye. A legkiemelkedőbb világmárkák évről-évre ilyenkor mutatják be féltve őrzött, legtitkoltabb technológiai újításaikat a szakmának és a nagyközönségnek.

Luxus- és design órák, nem ritkán akár 100 millió forint feletti értékben, ékszerek, drágakövek, gyémántok, egy teljes hét csillogás várják az órák szerelmeseit. Több mint 160 ezer négyzetméteren mintegy 2000 kiállító és 100 ezer látogató gyűlik össze ez idő alatt a világ minden részéről csak az órák miatt. A következő év üzleti és design trendjei is itt születnek meg.

Látszik, hogy a svájci gyártók szívesen visszaszereznék megtépázott pozícióikat, bár igaz, még mindig a világban készített órák 2 százalékával az árbevétel közel felét ők szerzik meg. A 10 év alatt duplájára növekvő svájci óraárak azonban csökkenő keresletet eredményeznek a gyártók szinte minden főbb piacán.

Változás a luxusórák világában

Az esemény eredetileg a svájci órák nagy seregszemléjének indult, de folyamatosan bővítették a meghívottak körét olasz, angol, francia és amerikai márkákkal, majd jöttek a távol keleti nagyágyúk is.

Szakmai források szerint is az utóbbi évek egyik legjelentősebb szakmai beszédtémája a letisztultságban és mechanikában verhetetlen Grand Seiko előretörése. Olyannyira, hogy sokan a világ legjobb mechanikus óraszerkezetének tartják. Nem véletlen, hogy már egyes nemzetközi márkák is a Seiko órakészítő mestereit kérik fel szerkezeteik gyártására, mivel azt a kifinomult szakértelmet és gyakorlatot, amit ezen órák készítése igényel, nem sokan képesek elsajátítani a világban.

A patinás vállalat 136. éves fennállásának megünnepléseként a mechanikus órák egyik csúcskategóriás modelljét, a Grand Seiko platina limited editiont például csak 136 példányban készítik majd, ára közel 12 millió Ft. körül alakul, míg a Gold kiadás már 6,7 millió Ft körül elérhető lesz.

Függetlenek, hibridórák, okos zsebórák, fizetőórák

A független óragyártók idén külön kiállítási csarnokot kaptak, ami fémjelzi a kisebb, de különleges márkák térhódítását. A feltörekvő, ambiciózus márkák és designerek is idén külön találkozási lehetőséget kaptak, amely eredménye minden bizonnyal új különleges márkák és kreációk lesznek a jövőben.

Az idei eseményen szembetűnő volt az okosórák további látványos előretörése, a jelentős divatmárkák növekvő arányban terveznek okosórákat vagy hibridórákat, az egyik mobiltelefongyártó okos zsebórával is megjelent, sőt, már előkészületben az első kapcsolat nélküli fizetést lehetővé tevő óra is.

Fontos megjegyezni, hogy bár innovatívak, de rengeteg gyermekbetegségtől szenvednek ezek a modellek, többek között folyamatos töltést igényelnek, és még korántsem gazdaságos az energiafelhasználásuk.

Érdekességek gyűjtőknek

Megérdemlik a figyelmet az új Astron GPS Solar órák, amelyek ismert és figyelemreméltó képessége, hogy egyetlen gombnyomással pontosítják magukat a föld összes időzónájához a világ bármely pontján, kizárólag a fény erejét használva.

A Djokovic négy Grand Slam győzelmére emlékező limited edition modell különösen népszerű lehet majd a gyűjtők körében. A Presage kollekció magán hordozza a mechanikus órakészítés évszázados tapasztalatának és a házon belüli gyártás előnyeit. A kollekció új modelljei közül nyolcat egy-egy koktél meghatározó színvilága inspirált, az Enamel sorozat négy tagja pedig zománc számlappal büszkélkedhet.

Gödörben a svájci óraipar?

A Bloomberg elemzése szerint az éves szinten 20 milliárd dolláros exporttal bíró svájci óraipar megpróbáltatásai 2016 elején látványossá váltak. Hónapról hónapra gyorsuló, kétszámjegyű csökkenés állt be az értékesítésükben az előző évhez képest, ami minden ár-kategóriában, minden fejlettebb régióban és minden típusú óránál kimutatható volt.

A hosszú távon gondolkodó japánok ma már a svájciak saját fegyverében is a csúcsra kerültek. A SEIKO mechanikus órák készítésében a világ három legjobbjának egyikévé vált. A Svájci Óraszövetség, a Federation of the Swiss Watch Industry adatai azt jelzik, hogy a svájci óraexport csökkenése töretlen, és 2017-ben is folytatódott.

A svájci luxusórák csillogó világa, hírességei ma kevésbé vonzóak az internetdemokrácián felnőtt Y és Z generációk számára, akikhez sokkal inkább a kézműves milliővel és újszerű, alulról építkező marketinggel lehetne szólni.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tényleg jól ketyegtek a svájci órák »

4IG 937 (-0,64 ) ANY 1310 (0,38 ) APPENINN 440 (0,23 ) AutoWallis 108 (-3,14 ) CIGPANNONIA 337 (-0,88 ) EHEP 14200 (0,71 ) ENEFI 584 (-0,34 ) ESTMEDIA 118 (-1,50 ) FORRAS/OE 1010 (-1,94 ) FUTURAQUA 121 (5,57 ) GSPARK 4400 (1,62 ) MOL 2940 (-0,88 ) MTELEKOM 421 (0,24 ) NORDTELEKOM 47 (-2,40 ) NUTEX 30 (-2,96 ) OPUS 397 (-0,45 ) ORMESTER 12500 (2,46 ) OTP 12230 (-0,16 ) OTT1 265 (-1,49 ) PANNERGY 736 (0,27 ) RICHTER 4898 (0,37 ) SET Group 650 (-2,84 ) TAKAREK 624 (-0,95 ) WABERERS 1320 (0,76 )