Befagyasztották a Magyarországnak járó uniós kifizetéseket? (frissített)

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Leáll az uniós kifizetésekkel az Európai Bizottság a 444.hu információi szerint mindaddig, amíg az uniós forrásokat elosztó új intézményrendszerrel kapcsolatos kérdéseikre választ nem kapnak.

Az Európai Bizottság április 16-án írt levelében arról tájékoztatta a magyar érintetteket, hogy „további információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket, amelyeket már az új intézményrendszer nyújt be” – idézte a portál a két és fél oldalas levél utolsó mondatát.

A cikk értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy ameddig a bizottság nem fogadja el az új magyar pénzosztási rendszert, addig nem fizetik ki a számlákat. Lévén a szöveg nem utal konkrét operatív programra, ezért valószínűleg semmilyen pénz nem érkezik Magyarországra az EU-tól, semmilyen célra – írja a 444.

A kifogásolt átalakítás április 1-jén lépett hatályba Magyarországon. A bizottság további tárgyalásokat javasol, és szükségét érzi a helyszíni vizsgálatnak a cikk szerint. A levélről sem Brüsszel, sem a magyar érintettek nem adtak hivatalos tájékoztatást a megjelenés előtt.

Ezt kéri Brüsszel

A cikkre reagálva Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak.

Megerősítette a 444.hu értesülését, miszerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény levelet küldött a illetékeseknek április 16-án. E levélben aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól. "Nem szakítottuk meg a kifizetéseket" - hangsúlyozta Wheeler. Hozzátette: a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

Délutánra lesz kormányzati megoldás

Zsigó Róber, a Fidesz szóvivője -szintén a magyar hírügynökség tájékoztatása szerint - elképzelhetőnek nevezte, hogy rövid, átmeneti ideig az Európai Bizottság nem fizet ki Magyarországnak uniós forrásokat. Hangsúlyozta, a költségvetésből megoldható, hogy a pályázók mindebből ne érezzenek semmit.

Zsigó Róbert budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az Európai Bizottság a pályázati rendszer módosítását kérte, amin a kormány már dolgozik a bizottsággal együttműködve. Tudomása szerint hétfő délután kormányzati megszólalás várható az ügyben. A témában délután 3 órára hívtak össze tájékoztatót.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Elkészült a tervezet az uniós gazdaság helyreállítására »