Beindulnak a hazai nagyvállalatok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Élénkülőben a hazai nagyvállalatok beruházási szándéka, a cégek 54 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. Nyugat-Magyarországon még ennél is ígéretesebb a helyzet, ugyanis tízből hat cég kíván beruházni. A legnépszerűbb beruházási cél jelenleg a technológiafejlesztés - jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index.

Egyre erősebb a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok beruházási szándéka.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

„A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye szerint az előző negyedévi 42 százalékról 54 százalékra ugrott azoknak a cégeknek az aránya, akik a következő 1 évben fejleszteni kívánnak. A mostani arány az elmúlt 12 hónap trendjében szignifikáns változást jelez, és hatalmas előrelépés az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest is (34 százalék). A vállalatok részéről tehát egyértelműen növekvő intenzitás mutatkozik a következő egy évre tervezett beruházásokat illetően, de továbbra is kérdéses, hogy sikerül-e tartósan 50 százalék felett tartani ezt a szándékot” – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A megvalósítandó beruházásoknál az előző negyedévhez képest a technológiai fejlesztések 24 százalékról 27 százalékra, a kapacitásbővítő fejlesztések pedig 13 százalékról 19 százalékra ugrottak, míg értékesítés-, illetve folyamatfejlesztést egyaránt a cégek 12 százaléka tervez.

A földrajzi elhelyezkedés nagymértékben befolyásolja a beruházási hajlandóságot. Leginkább a nyugat-magyarországi vállalatok körében számíthatunk beruházásokra, itt ugyanis 10-ből 6 cég tervez fejleszteni. A keleti régió vállalatainál ez az arány 55 százalék, Közép-Magyarországon pedig 50 százalék.

A beruházási szándék emelkedése mellett a fejlesztésekre fordítandó költségeiket is növelni kívánják a cégek.

„A nagyvállalati döntéshozók elmondása alapján ugyan a legtöbb vállalatnál (66 százalék) nem fog döntően változni a beruházásokra fordított költségek mértéke a következő 12 hónapban, de 25 százalékról 29 százalékra ugrott a nagyobb fejlesztési ráfordításokkal számoló cégek aránya, miközben csupán 4 százalék nyilatkozott úgy, hogy visszafogják ilyen jellegű költségeiket” – tette hozzá a szakember.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vegyesen nyitottak a New York-i indexek »