Nagy gazdasági változásokat hozhat az új német koalíció

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Problémák merülhetnek fel a német gazdaság jelenlegi helyzetét illetően, amelyeknek legfőbb oka a csökkenő befolyás és pártok közötti eltérő nézőpontok lehetnek - írja közleményében az AKCENTA CZ.

Ellentétes tervek

A német parlamenti választások euróra gyakorolt hatása korlátozottnak tekinthető, ugyanakkor változásokat idézhet elő a gazdaságban. A szakértők szerint az egyik legfőbb probléma az, hogy az FDP és a Zöldek között nem egyeztethető össze a program.

A liberális FDP párt olyan programokat támogat, mint például a szabad kereskedelem, az üzleti vállalkozások, a bürokrácia, valamint a társadalombiztosítási járulékok- és az államadósság csökkentése. Ellenben a Zöldek többet fordítanának az ún. zöldpolitikára és magasabb adókat rónának ki a tehetősebbek részére, mindezt a bankszektor szigorú felügyelete mellett.

Így alakult

A német parlamenti választások során a favorizált CDU/CSU 32,8 százalékot, az SPD 20,4 százalékot, az AfD 13,0 százalékot, az FDP 10,7 százalékot, a Die Linke 9,1 százalékot, míg a Zöldek a szavazatok 9,0 százalékát szerezték meg.

Mindez annak köszönhető, hogy a szociáldemokrata SPD ezt megelőzően elutasította egy nagyobb koalíció folytatását, így a választási eredményekből a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek profitáltak. A koalíciós tárgyalások bonyolódhatnak, amelynek okai a kulcsfontosságú politikai-gazdasági kérdésben való véleménykülönbségben keresendők.

Ilyen például az euróövezet gazdasági integrációja, a gazdasági reformok, a fiskális politika, valamint a külpolitikai kérdések elmélyítése Németországban. Mindazonáltal az FDP és a Zöldek számos politikai területen ellentétes véleménnyel vannak.

Nem lesz könnyű dolga Merkelnek
Nehéz kormányalakítás vár Angela Merkelre, mert pozíciója meggyengült, a potenciális koalíciós partnerek programja pedig számos ponton üti egymást - jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Gazdasági kérdések

Az európai integráció ügyében is eltérő véleményen vannak, ugyanis az FDP többsebességes Európát szeretne; véget vetne az Európai Központi Bank zérófizetési politikájának, és nem ért egyet az euróövezeti országok közötti adósság megosztásával és transzferekkel sem.

A Zöldek ezzel szemben erőteljesen Európa pártiak, az EU szorosabb politikai-gazdasági integrációját támogatják és céljuk az Európai Parlament hatáskörének megerősítése, valamint a megszorító intézkedések csökkentése. Ennek eredményeként problémás lehet a megegyezés a külpolitikát illetően.

Az FDP támogatja az EU szerepvállalását a NATO-ban az Egyesült Államok felé való orientálódással. Ezzel szemben a Zöldek ellenzik az olyan gazdasági megállapodásokat, mint a TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), ők előnyben részesítik az unió közös védelmi politikáját, de a védelmi intézkedésekre vonatkozó  GDP 2 százalékát meghaladó kiadások ellen is fellépnek.

"A devizapiacon a német parlamenti választások eredményeire reagálva az euró az amerikai dollárral szemben 1,19 dollár/euró árfolyamra gyengült. A jövőbeni koalícióval kapcsolatos bonyolult tárgyalások ellenére sem várható azonban, hogy ez lényegesen nagyobb hatást fog gyakorolni a közös európai valutára" – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Ezt olvasta már?

Nem érkezett kérelem a káros anyagok miatt »