Beköszönt a stabilitás időszaka?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Három százalék körüli növekedés és kiegyensúlyozott gazdasági környezet jellemezheti Magyarországot a Raiffeisen Bank friss előrejelzése szerint. Európánban fogyasztásélénkülés, az USA-ban további kamatemelések várhatóak.

Kiegyensúlyozott környezet?

Magyarországon több fontos gazdasági mutató is 3 százalék körül alakulhat idén és a következő években. A gazdasági növekedés például a tavalyi 2 százalékot követően idén és jövőre is kismértékben 3 százalék fölött lehet. A gazdasági növekedést egyfelől a lakossági fogyasztás tartós bővülése, másfelől a beruházások emelkedése magyarázza

Az infláció az idei év második felében tartósan 3 százalék körüli szintre emelkedhet, jövőre pedig némileg fölötte is lehet. Az államháztartás hiánya (GDP arányában mérve) szintén a 3 százalékos szinthez közelít. Ugyanakkor ne feledjük, mind 2018, mind pedig 2019 választási év lesz Magyarországon - hívják fel a figyelmet.

A folyó fizetési mérleg többlete (GDP arányosan) szintén 3 százalék körüli szintre csökkenhet idén a tavalyi 5 százalékos rekordról.

Amennyiben minden felsorolt mutató tartósan a fent leírt 3 százalék körül tudna maradni, az kiegyensúlyozott makrogazdasági környezetet jelentene a gazdálkodók és a háztartások számára. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez megadatik a 2017-2019-es időszakban - írják a Raiffeisen negyedéves előrejelzésében.

Ez jön a régióban
A kelet-közép-európai régió gazdasága idén még a tavalyinál is nagyobb mértékben nőhet a várakozások szerint. A fellendülés fő hajtómotorja várhatóan a magánfogyasztás marad. A növekedési és árstabilitási kilátások az elmúlt időszakban jelentősen javultak. A kilátásokat övező kockázatok pedig a korábbinál kiegyensúlyozottabbá váltak.

Együtt lendülő világ

Az euróövezetben a gazdaság egyre határozottabb élénkülésére számítanak az elemzők. A gazdaság motorja változatlanul a magánfogyasztás marad. Mindezt a javuló foglalkoztatás, a fokozatos bérnövekedés és a rendkívül alacsony hitelkamatok támogatják. Az infláció a vártnál kicsit gyorsabban emelkedik, a kamatemelési várakozások azonban az utóbbi hónapokban nem változtak. Az első kamatemeléseket továbbra is 2019 elejétől várják a bank elemzői.

Nyolc év rekord alacsony kamatkörnyezet és infláció után az idén új korszak kezdődik az Egyesült Államokban, ahol a Fed többször is kamatot emel és az infláció is egyre erősebb tényező. Szerencsére a gazdaság stabil lábakon áll, amin nagy valószínűséggel a Trump kormányzat kiszámíthatatlan intézkedései sem ejtenek csorbát.

Japánban örülnek a gyenge jennek, de a strukturális reformok meghozatalához szükséges hajlandóságot ez sem hozta el. Kínában kulcsfontosságú évbe léptünk, ahol az év végi hatalomátadás sikeressége alá rendelődik minden. Igyekeznek fenntartani az elmúlt évek reform intézkedéseinek pozitív hozadékait és bíznak a fenntarthatatlan hitelbővülés csekély következményeiben.

Előtérbe kerülő kockázatok

Az euró dollárral szembeni árfolyama az év hátralévő részében és 2017 első felében tovább süllyedhet. A Trump győzelmet követő részvénypiaci megugrást az új kormányzat várható pozitív intézkedéseinek (főként adóreform) beárazása okozta. Azonban a negatív aspektusokkal nem számoltak a befektetők, akik a második negyedévben szembesülnek a kihívásokkal.

A geopolitikai kockázatok (francia és angol választások, Észak-Korea, Szíria) csak fokozzák a biztonságkeresést az amúgy is alulteljesítő időszakban - írják az elemzésben.

Az OPEC május végén ül össze újra eldönteni, hogy meghosszabbítja-e féléves árfelhajtó és készletcsökkentő kísérletét a kitermelés visszafogásával. Egyelőre a felszín alatt csapnak össze az ellentétes érdekek, de Amerika így is előnyét élvezi a magasabb áraknak. A döntésig maradhat a sávos kereskedés.

Hirdetés
Szavazz!

Ki kapjon több uniós pénzt, Kelet vagy Dél?

Brit sajtóértesülések szerint több tízmilliárd euró fejlesztési forrást...

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ha lesz válság, emiatt fog kitörni »

4IG 3000 (-3,23 ) ALTEO 710 (0,71 ) ANY 1390 (-0,71 ) APPENINN 678 (0,15 ) BIF 1920 (-0,52 ) CIGPANNONIA 461 (1,77 ) CSEPEL 974 (0,21 ) Duna House A 4100 (-0,49 ) EMASZ 26000 (-0,76 ) ENEFI 201 (0,50 ) ESTMEDIA 100 (-23,08 ) FHB 625 (-2,34 ) KONZUM 3350 (0,30 ) MASTERPLAST 645 (-0,77 ) MOL 2980 (1,15 ) MTELEKOM 452 (-0,11 ) NORDTELEKOM 55 (7,78 ) NUTEX 50 (-2,35 ) OPUS 721 (1,55 ) OTP 11410 (0,35 ) OTT1 297 (-0,34 ) PANNERGY 760 (1,60 ) RABA 1360 (-2,16 ) RICHTER 5250 (0,29 )