Belehúzott Svájc GDP-növekedése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elemzők által vártnál nagyobb ütemben nőtt Svájc gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben, felülmúlta a második negyedévi növekedést is.

Svájc gazdasági államtitkársága (SECO) csütörtökön azt közölte, hogy a szeptember végével záródott három hónapban a hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékkal nőtt az előző negyedévvel összevetve, amikor a bővülés szerényebb, 0,3 százalék volt. Szakértők kisebb, 0,2 százalékos negyedéves összevetésű gazdasági növekedésre számítottak. A SECO kimutatása szerint a harmadik negyedévben a gazdaság növekedését segítette például a gyógyszeripar és a vegyipar exportjának bővülése.

Éves összevetésben a svájci GDP 1,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi jóval szerényebb, 0,2 százalékos bővülést követően. Szakértők 0,8 százalékos éves szintű gazdasági növekedéssel számoltak. Negyedéves összevetésben a harmadik negyedévben a feldolgozóipar 1,2 százalékkal, a lakossági kiadások 0,2 százalékkal, a kormányzati kiadások 0,5 százalékkal, az építőipari beruházások 0,2 százalékkal bővültek, az export 0,7 százalékkal, az import 1,1 százalékkal nőtt.

A SECO szeptemberben 0,8 százalékra rontotta az addig várt 1,1 százalékról az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését arra hivatkozva, hogy egyebek között a Brexit és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére. Ha a friss előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaság mostani éve lesz a legrosszabb 2012 óta, amikor 1,0 százalékos növekedést mértek. A jövő évre továbbra is 1,7 százalékos növekedéssel számol a svájci kormány. Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Íme a foglalkoztatottak munkahelyi helyzete »