Belengette a kamatemelést a jegybankelnök

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A jövő év elején jöhet a kamatemelés – mondta Mark Carney, a Bank of England (BoE) elnöke egy liverpooli konferencián.

„A legfrissebb előrejelzések szerint a kamatok követhetik a piaci mozgásokat és – bár rendkívül lassan – tavasszal emelkedni kezdenek, az infláció 2 százalék körül stabilizálódhat és 1,2 millió új munkahely jöhet létre – fejtette ki Carney a brit szakszervezetek rendezvényén.”

Az erőteljes növekedésnek köszönhetően Nagy-Britannia az a fejlett gazdaság, amely a pénzügyi válság után elsőként tapasztalhatta meg a szigorú monetáris politika eredményességét.

Mint sok más országnak, Nagy-Britanniának is szembe kellett néznie az alacsony inflációval és az alacsony bérekkel. Az egyik nagy aggodalom épp az volt, hogy a monetáris politika galamb iránya képes lesz-e beindítani a növekedést.

„Mivel most a munkaerőpiac fordulóponthoz érkezett, ezért a vállalatok már emelhetik a fizetéseket és újra beindíthatják a beruházásokat – nyilatkozott a BoE elnöke. A termelés növekedése biztosítja a fenntartható béremelést, amit a brit munkavállalók meg is érdemelnek.”

Az angol jegybank előrejelzése szerint 4 százalékos lehet a nominális bérnövekedés, amely összhangban van az ország inflációs céljával és növekedési lehetőségeivel.

 

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Elkerülték a britek a gazdasági recessziót »