Beperelhetnék 9/11 miatt Szaúd-Arábiát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az amerikai törvényhozás megszavazta pénteken azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a bűnrészességgel gyanúsított országokat, így Szaúd-Arábiát is. Barack Obama elnök vétót ígér.

Megvétózza Obama?

A törvény, amelyet a szenátus már májusban megszavazott, most a Fehér Házba, Obama elnök íróasztalára kerül, ám a jövője bizonytalan. Az elnök ugyanis már korábban jelezte: él vétójogával, és nem látja el kézjegyével a dokumentumot.

A törvényt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizenötödik évfordulójára emlékező ünnepségsorozat előtt fogadták el, s a nyilatkozó politikusok jó része elégedettségének adott hangot. Peter King, New York republikánus képviselője például azt mondta újságíróknak, hogy az igazság megköveteli, hogy az áldozatok családtagjainak joguk legyen amerikai bírósághoz fordulni elégtételért.

Jerry Nadler, szintén demokrata párti, New York-i képviselő arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak nem kell félnie az esetleges visszavágástól, hiszen "már nem az 1790-es években élünk, az Egyesült Államok nagyhatalom". A New York-i Chuck Schumer demokrata párti szenátor közleményben fejezte ki reményét, hogy Obama elnök nem vétózza meg a törvényt.

Komoly következményei lennének

Egyes kongresszusi tagok ugyanakkor kétkedően nyilatkoztak, arra hivatkozva, hogy a jogszabály példaként szolgálhat más országoknak is hasonló törvények megalkotására, és ez lehetőséget teremt az Egyesült Államok elleni perekre. Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke például azért nem támogatta a törvényt, mert ez - mint újságíróknak kifejtette - szerinte "a szuverenitás rombolásához" vezet, és a jövőben "nagyobb veszélynek" tesz ki amerikai állampolgárokat.

A törvény megszavazása után Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője is nyilatkozott, s leszögezte, hogy "ez a törvény megváltoztatná az államok immunitásával kapcsolatos hagyományos nemzetközi joggyakorlatot, s az elnök továbbra is attól tart, hogy a jogszabály sebezhetővé teszi az Egyesült Államokat a világ más országaiban alkalmazott igazságszolgáltatási rendszerekben".

A törvény értelmében a 2001. szeptember 11-i terrorakciók áldozatainak családtagjai pert indíthatnának az általuk felelősnek ítélt államok, elsősorban Szaúd-Arábia ellen kártérítésért. A tizenöt évvel ezelőtti terrortámadások 19 elkövetője közül ugyanis 15 szaúdi állampolgár volt. Ám éppen egy washingtoni kongresszusi vizsgálat állapította meg, hogy egyetlen megdönthetetlen bizonyíték sem támasztja alá azt a gyanút, hogy Szaúd-Arábiának része volt a terrorakciókban.

A törvény életbe léptetése jelentősen megterhelné az amerikai-szaúdi kapcsolatokat is. A szaúdi külügyminiszter még májusban - miután a szenátus elfogadta a törvényjavaslatot - arra figyelmeztette Washingtont, hogy a törvény életbe lépése esetén Rijád mintegy 750 milliárd dollár értékben vonná ki kötvényeit és más beruházásait az Egyesült Államokból.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: közeledünk a tényleges eredményhez »