Beruházások terén még nem fáradt el Magyarország

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Folytatódhat a beruházások kétszámjegyű növekedése az év további részében a makrogazdasági elemzők szerint, akik a KSH legfrissebb jelentését kommentálták.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint az első negyedévben 17,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene éves összevetésben a múlt évi 16,7, ezen belül a negyedik negyedévi 14,4 százalékos növekedés után.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Rekordértékek az építőiparban

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában azt írta: idén folytatódhat a beruházások kétszámjegyű növekedése, amit alátámaszt az építőipari szerződésállomány és a folyamatban levő beruházások soha nem látott értéke. A Takarékbanknál 14 százalék körüli növekedést várnak az év egészére.

Kifejtette: a beruházásokat döntően az állami és uniós finanszírozású projektek húzták, mivel a beruházások 12 százalékát teljesítő költségvetési szerveknél 65 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezzel szemben a magas bázis miatt a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,1 százalékkal mérséklődtek a beruházások.

Véleménye szerint a következő negyedévekben várható a lakás- és irodaátadási hullám felfutása, a feldolgozóipari beruházások is élénkülhetnek a mostani stagnálást követően, mivel egyebek között a második félévben indul a Mercedes új, 1 milliárd euró értékű gyárának beruházása.  

A következő években több mint 3000 milliárd forintnyi forrás jut közúti és vasúti fejlesztésekre, így e területen is érdemi növekedés várható, és több új bevásárlóközpont építésének tervét jelentették be - írta.

Automatizálás és digitalizálás

Suppan Gergely elemzése szerint a vállalatokat technológiai, automatizálási, digitalizációs beruházásokra ösztönözheti a munkaerőhiány, valamint a bérköltségek várható további jelentős emelkedése. A tartósan alacsony kamatok, valamint a történelmi csúcson levő üzleti és fogyasztói bizalmi és hangulatindexek is támogathatják a további beruházásokat.

Mindezek hatására idén 14 százalék közeli növekedésre számítanak a tavalyi 16,7 százalékos bővülés után, ugyanakkor ha a munkaerőhiány nem fékezi a bővülést, akkor az ütem elérheti a tavalyi kimagasló értéket is.

Kulcskérdés a magánszektor fejlesztése

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is kiemelte, hogy egyebek mellett az építőipari fejlesztéseknek köszönhető a növekedés, ami magas bázishoz képest valósult meg, hiszen 2017 első negyedévében több mint 22 százalékos növekedést mutattak a beruházások. A jelenlegi kilátások alapján 12 százalékkal bővülhetnek idén a beruházások - közölte.

Szintén kitért arra, hogy elsősorban az állami projektekkel nőttek a beruházások. Németh Dávid szerint kulcskérdés a magánszektor fejlesztéseinek alakulása, fontos lenne, hogy ezek pörgessék a beruházásokat. A hosszú távú növekedéshez szükség van a vállalatok új és hatékony kapacitásaira.

Csak ezekkel lehet megalapozni a további béremeléseket, úgy, hogy közben a magyar gazdaság versenyképessége ne romoljon - tette hozzá.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magyarok kivitelezik a szerb óriásberuházást »