Kisegíti a NATO Ukrajnát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Ukrajna további támogatását szolgáló, átfogó intézkedéscsomagról és az afganisztáni misszió meghosszabbításáról egyezkedtek a NATO-tagországok védelmi miniszterei kétnapos brüsszeli tanácskozásuk zárónapján, szerdán.

Segítség Ukrajnának

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tájékoztatása szerint a - Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter részvételével lezajlott tárgyaláson - jóváhagyott intézkedések révén a NATO segítséget nyújt Ukrajnának a védelmi és biztonsági rendszerek hatékonyabbá és eredményesebbé tételében, valamint segít megerősíteni azok civil ellenőrzését is.

A főtitkár kiemelte, hogy a szövetség a vezetési és irányítási, továbbá kibervédelmi területeken nyújt segítséget, de a sebesült katonák rehabilitációjában és az úgynevezett hibrid hadviselés elleni felkészülésben is támogatja Ukrajnát.

A hibrid hadviselés során a nyílt katonai agressziónál burkoltabb eszközök széles kelléktárát alkalmazzák: a gazdasági zsarolást, a megtévesztő propagandát, a kibernetikai rendszerek elleni támadásokat, a célterületre beszivárgó saját erők álcázását, helyi önkéntesként való feltüntetését, az azonosító jelzést nem viselő "zöld emberkék" zavarkeltő tevékenységét, a helyi szimpatizánsok szélsőségesség felé terelését, katonai kiképzését.

A NATO-főtitkár szerint aggodalomra ad okot Oroszország kelet-ukrajnai katonai tevékenysége, különösen a tűzszüneti megállapodás rendszeres megsértése miatt kiújuló harcok. Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján a minszki megállapodások teljes körű végrehajtását is sürgette, kiemelve, hogy az a konfliktus tartós megoldásához vezető egyetlen út.

Hangsúlyozta, hogy Petro Porosenko ukrán elnök a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek határozott támogatását élvezi, és a tagországok kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Hozzátette: Ukrajna elnökét meghívják a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozóra, ahol a kormányfők megerősítik majd ezt az álláspontjukat.

Marad a NATO Afganisztánban

Afganisztán stabilitása érdekében arról egyeztek meg a NATO-tagországok védelmi miniszterei, hogy meg kell hosszabbítani a katonai szövetség missziójának működését 2020-ig, amelyről a varsói csúcstalálkozón születhet megállapodás - közölte Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a katonai szövetség védelmi minisztereinek szerdai brüsszeli tanácskozását követően.

Elmondta, hogy az Afganisztán területén tevékenykedő terrorista sejtek és szabadcsapatok továbbra is veszélyeztetik az ország stabilitását, ezért a NATO-bázisok fenntartása mellett érveltek a tanácskozáson részt vevő miniszterek.

Arról tájékoztatott, hogy az eredeti terv szerint az észak-atlanti szövetség 2016 végén vonná ki csatapatait Afganisztánból, de a NATO-tagállamok képviselői szerint a helyzet még nem érett meg erre. Reményét fejezte ki, hogy júliusban, a varsói NATO-csúcstalálkozón megállapodás születik arról, hogy továbbra is mintegy 12 ezer fős kontingens folytatja a helyi biztonsági erők kiképzését, mentorálását, és tanácsokkal szolgál az ország biztonságának megőrzéséért immár a fő felelősséget viselő afgán kormányerőknek.

2020-ig maradnának

A támogatás megszavazása esetén a célok között szerepel az afgán biztonsági és védelmi erők létszámának 352 ezerre való növelése is - tette hozzá.

A főtitkár tájékoztatása szerint a katonai szövetség arról is dönthet, hogy meghosszabbítja-e az afgán biztonsági és védelmi erők 2016 végéig tartó időszakra megszavazott 4 milliárd dolláros anyagi támogatását ugyanekkora összeggel a 2017-2020-ig terjedő időszakra.

A NATO szerepvállalásának sikere érdekében Afganisztán ígéretet tett arra, hogy folytatja reformintézkedéseit az átlátható kormányzás, a választási rendszer átalakítása, a nemek közötti egyenlőség és az emberi jogok, különösen a gyermekjogok tekintetében - közölte a főtitkár.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az infláció tette lehetővé a kamatcsökkentést »