Beszámolt az ellenőrzésekről az ÁSZ

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2013. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámolót, és egyhangúlag támogatta az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Javultak az intézmények

Domokos László, az ÁSZ elnöke a bizottsági ülésen elmondta: 2013-ban az Állami Számvevőszék növelte ellenőrzéseinek számát, így a 2012-es 112-vel szemben tavaly 192 jelentést hozott nyilvánosságra. A jelentések alapján az ÁSZ 347 "címzettnek", ellenőrzött szervezet képviselőjének 2249, intézkedéssel járó javaslatot tett. Domokos László elmondta: a számvevőszék az előző évekhez képest több helyen indította el a közpénzügyek rendbetételét és egyre több "jó gyakorlatot" is tapasztalt az ÁSZ az ellenőrzött intézmények részéről.

Kiemelte: a számvevőszék a jelentéseivel hozzájárult a törvényalkotási folyamat eredményességéhez. Tavaly 50 bizottsági ülésen 47 számvevőszéki dokumentumot vitattak meg valamilyen formában az országgyűlési képviselők. Az ÁSZ zárszámadási jelentését és a központi költségvetési törvényjavaslatról alkotott véleményét 19 országgyűlési bizottság összesen 38 ülésen tárgyalta 2013-ban, emellett 7 számvevőszéki jelentés megállapításai hasznosultak 4 jogszabályban - fejtette ki az ÁSZ elnöke.

Az önkormányzatok voltak fókuszban

Domokos László ismertette: a Számvevőszéki és költségvetési bizottság megtárgyalta az ÁSZ-nak az önkormányzatok belső kontrollrendszeréről szóló jelentéseit, amelynek keretében közel 40 számvevőszéki jelentés ellenőrzési tapasztalatait ismerhették meg a bizottsági tagok.

Az államadósság növekedéséhez az önkormányzatok és a többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok eladósodása nagymértékben hozzájárul, így az ÁSZ az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett az önkormányzati alrendszer ellenőrzésére. Tavaly 174 önkormányzati témájú számvevőszéki jelentést hozták nyilvánosságra és ellenőrzéseik révén közel 250 helyszínen voltak jelen - tette hozzá. "Állíthatom, hogy az önkormányzati eladósodottság súlyos problémáinak feltárásával az ÁSZ is hozzájárult ahhoz, hogy sor került az önkormányzati adósságok átvállalására" - emelte ki Domokos László.

Elmondta: az ellenőrzött önkormányzati területeket úgy választották ki, hogy a vizsgálatok során főleg a kockázatos, az államadósság szempontjából lényeges, a pénzügyi egyensúly megteremtése tekintetében hangsúlyos területeket ellenőrizték. Az ÁSZ elnöke hozzáfűzte: tavaly fokozott figyelmet fordítottak a többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok ellenőrzésére, mivel ezeknek a társaságoknak a nyílt vagy rejtett eladósodása nagy kockázatot jelent. Arról is szólt, hogy 2013-ban olyan területeket is ellenőriztek, amelyek közvetlenül járulnak hozzá Magyarország versenyképességének javításához, a gazdasági növekedés felgyorsulásához.

Értékelték a munkát

Az elnök tájékoztatója után Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke kiemelte: a 2013-as beszámoló azt bizonyítja, hogy az ÁSZ élni tudott az új törvényi környezet biztosította lehetőségekkel. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) is egyre eredményesebbnek, hatékonyabbnak nevezte az ÁSZ tevékenységét.

A felvetett kérdésekre reagálva Domokos László elmondta: a gazdasági válság hatására általános jelenség volt, hogy a belső kontrollrendszerek, a belső ellenőrzések hatékonysága gyengült. Domokos László rámutatott: az önkormányzati alrendszerben 2013-ban a kormányzati beavatkozásnak köszönhetőem létrejött a stabilitás, ugyanakkor az önkormányzati cégek hitelfelvétele általánossá vált. Hozzátette: a számvevőszék szakemberei azt tapasztalták, hogy ez a gyakorlat egyre inkább terjed.

Többek között ez indokolta, hogy az ÁSZ megkezdte az önkormányzati és állami tulajdonú vállalatok ellenőrzését, mivel ezen cégek eladósodásának növekedését és gyorsulását tapasztalják az ÁSZ ellenőrzései során - mutatott rá a számvevőszék elnöke.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés