Betett a tenge az alapkamatnak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kazah központi bank pénteken azonnali hatállyal 12 százalékról 16 százalékra emelte az alapkamatot, miután a nemzeti valuta, a tenge az augusztusi leértékelés óta folyamatosan nyomás alatt áll.

A jegybank rövid közleménye szerint a tenge gyengülése veszélyezteti a központi bank inflációs célját, és azért kellett pénteken emelni az alapkamatot, hogy középtávon 6-8 százalékon lehessen tartani a fogyasztói áremelkedés ütemét.

A kazah jegybank augusztus 20-án döntött a tenge lebegtetéséről, azaz megszűnt az addig előírt sávszél. Szeptember 16-ától a jegybank intervenciókat hajt végre a tenge árfolyamának erősítésére, azóta 1,278 milliárd dollárt költött erre a célra. A tenge augusztus 19-ike óta több mint 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, pénteken 271,05 tenge ért 1 dollárt.

A kazah gazdaságot sújtja, hogy jelentősen csökkent legfontosabb exportterméke, a kőolaj világpiaci ára. Karim Maszimov kazah miniszterelnök augusztusban azt mondta, hogy Kazahsztánnak olyan körülményekre kell felkészülnie, amikor "a kőolaj hordónkénti ára 30-50 dollárt ért majd, és az ország által exportált más nyersanyagok ára is meglehetően nyomott lesz".

Péntek délután a Brent olajfajta hordónkénti ára 47 dolláron állt, ami 1 dollárral kisebb a csütörtöki záróértékhez képest. Kazahsztán tavalyi olajtermelése 80,8 millió tonna volt, 1,2 százalékkal kisebb a 2013. évinél. Tavaly 4,3 százalékra lassult a kazah GDP-növekedés a 2013. évi 6 százalékos bővülés után, elsősorban a kőolaj és a fémek világpiaci árcsökkenése miatt. A kormány az idei évre a gazdaság még szerényebb, 1,5 százalékos növekedésére számít.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lakásépítési boom lehet az MNB programok gyümölcse »