-->

Betiltották a tojást Hollandiában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA arra szólította fel az ország lakosságát, hogy mérgező rovarirtó szer szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától.

Ideiglenesen - mérgezés gyanúja miatt

A holland hatóságok felhívása alapján a tojás fogyasztásától jövő vasárnapig kell tartózkodni, amíg a hatóságok megvizsgálják a rovarirtószer-szennyezés gyanújával bezárt 180 tojástermelő telepet. Eddig 27 telepen találtak szennyezett tojásokat. Ezeknek a telepeknek a kódjával jelölt tojások mérgező Fipronil rovarirtó szert tartalmaznak.

Az eddigi ismeretek szerint a holland telepek mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

Nem a telepeket hibáztatják

Azt még vizsgálják a hatóságok, hogy a rovarirtó szer bekeverése a holland gyártóüzemben, vagy a belga kereskedőnél történt-e. A holland hatóságok milliószám távolítják el a szupermarketekből a szennyezett tojásokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig a német hatóságok 900 ezer tojást távolítottak el az üzletekből.

"A tojástelepeket nem terheli felelősség az ügyben, a bűnös máshol keresendő" - jelentette ki Friedrich-Otto Ripke, a KAT alternatív állattartó egyesület és a német baromfiipari egyesület elnöke a Neue Osnabrücker Zeitung lapnak adott interjúban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az egészségügyre fordítja az uniós pluszpénzeket a cseh kormány »