Bezöldülhet Prága

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint 200 új parkot terveznek létrehozni a jövőben Prágában. A konkrét helyeket a cseh főváros közelmúltban elfogadott új fejlesztési terve tartalmazza - írja a Lidové Noviny című cseh napilap.

Orbosolják az aránytalanságot

Az 1,1 millió lakosú Prágában jelenleg 714 gondozott park van, ami az első ránézésre az újság szerint elég is lenne. A fő probléma azonban az, hogy a parkok nagyobbik része, számbelileg és területileg is, a Moldva folyó bal, nyugati oldalán található, míg a keleti, jobb oldalon kevesebb a zöld terület.

Budapesti összehasonlításban a prágai nyugati oldal a budai, a keleti oldal pedig a pesti városrésznek felel meg. Az új parkok létesítésével a zöld terület növelése mellett ezt az aránytalanságot is orvosolni akarják.

A városi dzsungelek

Az új parkok többségét a köznyelvben "városi dzsungelnek" nevezett területeken hoznának létre. A városi dzsungelek Prágában olyan gondozatlan zöld területek, amelyek eddig különböző okok miatt nem voltak alkalmasak sétára, pihenésre. A szakértők 125 ilyen "dzsungelt" választottak ki, amelyek együttesen 1324 hektárt tesznek ki, ez a város összterületének 2,5 százaléka.

A további majdnem száz parkot olyan helyeken hoznák létre, amelyek jelenleg ugyan be vannak ugyan építve, de az épületek elhagyatottak, romosak, a terület mindenképpen rendbehozatalra szorul.

A cseh főváros parkjait területük nagysága szerint négy kategóriába osztották, az elképzelés az, hogy mind a négy kategóriában létesüljenek új parkok. Prágában a hatályos törvények szerint a parkokat a kerületi önkormányzatok tartják rendben. Számos park gondozása nem kerül sokba, de vannak olyanok is, amelyekben egy-egy hektárnyi terület rendben tartása évente akár 200 ezer koronába (2,3 millió forintba) is kerülhet.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megfenyegette az USA a cseheket »