Bírja az erős frankot a svájci feldolgozóipar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az erős frank dacára a fellendülés jeleit mutatta a svájci feldolgozóipar májusban, amikor január óta először növekedtek az új megrendelések - derült ki a hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.

A Svájci Beszerzési és Készletezési Társaság (SVME) és a Crédit Suisse pénzügyi csoport által számított beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 49,4 pontra - a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont közelébe - emelkedett. Elemzők 48,4 pontra számítottak az áprilisi 47,9 pontos érték után.

Az alindexek közül a termelési mutató 1,2 ponttal 51,7 pontra csökkent, a megrendeléseké viszont 4,7 ponttal 51,4 pontra növekedett. A foglalkoztatottság mutatója 1,4 ponttal 40,7 pontra, a 2009-es pénzügyi világválság óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

A svájci jegybank január közepén váratlanul feladta a frank 1,20 eurós árfolyamküszöbét, aminek következményeként a frank árfolyama jelentősen emelkedett, megdrágítva a svájci exportot. Az árfolyamküszöb eltörlése miatt a svájci vállalatok arra kényszerültek, hogy csökkentsék áraikat és költségeiket versenyképességük megőrzésének érdekében.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Igazán jól ketyegett a svájci óra »