Bizonytalan időkre készülnek a cégek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 5 perc

Bár a vezérigazgatók világszerte úgy érzik, hogy az idei év számos aggodalomra okot adó fejleményt tartogat, saját cégük, illetve a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban ismét bizakodóak - olvasható a PwC Globális Vezérigazgatói Felmérésében.

Bizakodnak a vezetők

A PwC 20. Globális Vezérigazgató Felmérésének eredményei szerint a vezérigazgatók 38 százaléka nagyon bizakodó cége bevételeinek növekedési kilátásait illetően az elkövetkező 12 hónapra nézve, míg 29 százalékuk arra számít, hogy a világgazdaság növekedése 2017-ben gyorsulni fog.

A davosi Világgazdasági Fórumon nyilvánosságra hozott eredmények azt mutatják, hogy noha a cégvezetők bizakodóbbak a kilátásokat illetően, továbbra is jelentős körükben az aggodalom a gazdasági bizonytalanság (82 százalék), a túlszabályozás (80 százalék), és az alapvető fontosságú szakemberek rendelkezésre állása miatt.

Fokozódik továbbá a protekcionizmus miatti aggodalom: világszerte a vezérigazgatók 59 százaléka, az egyesült államokbeli és mexikói cégvezetők 64 százaléka aggódik emiatt.

A vezérigazgatók értékelik a globalizáció előnyeit a tőke, a személyek, az áruk és az információ szabad áramlásának elősegítése szempontjából, ugyanakkor megkérdőjelezik, hogy volt-e bármilyen pozitív hatása a gazdagok és a szegények közötti szakadék csökkentésében, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. Ezzel szemben az 1998-ban lebonyolított első PwC Vezérigazgató Felmérés eredményei szerint a cégvezetők akkor még pozitívan gondolkodtak a globalizációról.

„A viharos 2016-os év ellenére a vezérigazgatók egyre bizakodóbbá válnak, noha csak lassan és messze elmaradva a 2007-ben mért szinttől.

A cégvezetők optimizmusa világszerte nő, ideértve az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is, ahol a vezérigazgatók a Brexittel, illetve a Trump-kormányzattal kapcsolatos negatív előrejelzések ellenére is bizakodóbbak cégük bevételeinek idei növekedési kilátásait illetően.

Ez a hangulat máshol is megfigyelhető: tavalyhoz képest világszerte több cégvezető tervez beruházásokat az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban” – mondja Bob Moritz, a PwC globális vezetője.

„Bár a vezérigazgatók a növekedési lehetőségeket illetően bizakodóbbak, a felmérés szerint 2017-tel kapcsolatban három dolog foglalkoztatja őket leginkább: a digitális világ kihívásainak megfelelő munkaerőt biztosító HR- és technológiai stratégia; a cégeikbe vetett bizalom megőrzése egy egyre inkább virtuális interakciókra épülő világban; és a globalizáció előnyeinek minél szélesebb körű kiterjesztése, még több társadalmi szerepvállalás és megoldásra törekvő együttműködés révén.”

Növekvő bevételek?

2016-hoz képest a vezérigazgatók a világ szinte valamennyi jelentős országában bizakodóbbak saját cégük idei növekedési kilátásait illetően, leginkább Indiában (71 százalék), Brazíliában (57 százalék) – ahol a bizakodók aránya a tavalyi kétszeresére nőtt –, Ausztráliában (43 százalék), valamint az Egyesült Királyságban (41 százalék). Kínában 11 százalékponttal 35 százalékra, az Egyesült Államokban 6 százalékponttal 39 százalékra, Németországban 3 százalékponttal 31 százalékra, Svájcban pedig több mint a duplájára, 34 százalékra emelkedett a bizakodó cégvezetők aránya.

A trend alól csak Spanyolország, Mexikó és Japán jelent kivételt, ahol a bizakodó cégvezetők aránya csökkent, különösen Japánban, ahol a 2016-os 28 százalékról 14 százalékra esett vissza.

A növekedés forrásaként a vezérigazgatók több mint háromnegyede (79 százalék) az organikus növekedést jelölte meg, míg 41 százalékuk idén új fúziós és felvásárlási tranzakciókat tervez, közel negyedük (23 százalék) pedig az új lehetőségek kihasználása érdekében cége innovációs képességeit kívánja erősíteni.

Hol keresik a növekedés lehetőségeit?

A PwC első, 20 évvel ezelőtti felmérése alapján a feltörekvő piacok – ideértve Kínát és Indiát – biztos befutónak tűntek. Azonban a piacok változékonysága, melyet súlyosbított a devizavolatilitás, arra késztette a cégvezetőket, hogy szélesítsék a beruházási célországok körét. Az idei felmérés szerint a befektetők körében egyre kedveltebb az Egyesült Államok, Németország és az Egyesült Királyság, míg Brazília, India, Oroszország és Argentína iránt a korábbi évekhez képest csökkent a lelkesedés.

A megkérdezett cégvezetők szerint a növekedés szempontjából legfontosabb országok az Egyesült Államok (1), Kína (2), Németország (3), az Egyesült Királyság (4) és Japán (5). Az Egyesült Királyság mint növekedési célpont egyre népszerűbb az egyesült államokbeli (+4 százalék), a kínai (+11 százalék), a németországi (+8 százalék) és a svájci (+25 százalék) cégvezetők körében.

A vezérigazgatók cégük növekedési kilátásait illetően a következő 12 hónapra nézve Sanghajt, New Yorkot, Londont és Pekinget tartják a legfontosabb városoknak.

A cikk a második oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szijjártó: átalakulnak a befektetési erőviszonyok »