Biztató jövőt vár az IMF

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális gazdaság kedvezőbb fejlődésére számít a közeljövőben - áll a washingtoni székhelyű szervezet legfrissebb jelentésében.

Gyorsulni fog a növekedés

A kedden ismertetett dokumentumot a G20-ak jegybanki vezetőinek és pénzügyminisztereinek március 17-én és 18-án Németországban tartandó ülésére állította össze a Valutaalap. Az IMF, a januári előrejelzéséhez hasonlóan, ezúttal is arra számít, hogy a globális gazdaság az idén 3,4 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal nő.

Kommentárjában az IMF ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "a kilátások összességében javultak a korábbiakhoz képest", részben a globális termelés és kereskedelem ciklikus növekedésének köszönhetően, illetve azokra a várakozásokra, hogy az új amerikai kormányzat jelentős forrásokat költ a gazdaság élénkítésére, ami közvetve a világ égészére kihat.

A fejlődő országok idei gazdasági növekedése némileg elmaradhat a januárban várt 4,5 százalékhoz képest, részben a dollár erősödése miatt, valamint annak a hatására, hogy globálisan nőhetnek a kamatok - áll az IMF jelentésében.

Így látnak minket

Kedvezőnek tartja a magyar gazdaság középtávú kilátásait, de a kockázatokra is felhívja a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon tárgyaló delegációja, amely a budapesti látogatás után kiadott záró nyilatkozatát csütörtökön tette közzé.

Több egymást követő év erős gazdasági növekedése után tavaly 2 százalékra lassult a hazai össztermék (GDP) növekedése, de idén már mintegy 3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, a foglalkoztatottság tovább nő, a bérek és a nyersanyagok árának emelkedésével pedig fokozatosan felpörög az infláció - állapították meg az IMF szakértői, akik Khaled Sakr vezetésével február 23. és március 8. között tárgyaltak Budapesten, az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján végzett rendes éves felülvizsgálat keretében. 

Segítséget kérnek
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a román gazdasági minisztérium közös munkacsoportjainak felállítását jelentette be csütörtökön a bukaresti gazdasági szaktárca, amely három témában működik együtt a nemzetközi intézettel.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Valóban erősödhet a német GDP? »