Borús képet festenek az amerikai gazdaságról

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az Egyesült Államok gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, lemondva arról az előfeltevéséről, hogy a Donald Trump elnök vezette kormányzat adócsökkentéseket és a költségvetési kiadások növelését ígérő tervei a hazai össztermék (GDP) erősebb bővülését eredményezik.

Régóta tart az emelkedés

A szokásos, évenkénti felülvizsgálat után készített és kedden közzétett zárónyilatkozatban a valutaalap szakértői rámutattak, hogy az amerikai gazdaság 1850 óta a harmadik leghosszabb növekedést éli át, a reál GDP immár 12 százalékkal magasabb a válság előtti csúcsénál, a munkahelyek száma tartósan erős ütemben bővül és a bizonytalanságok dacára az amerikai gazdaság a jelek szerint a teljes foglalkoztatottság elérése felé halad.

Mindazonáltal a kilátásokat beárnyékolja, hogy középtávon jelentősek az egyensúlytalanságok, történelmi teljesítményével összevetve túl lassan és túl egyenlőtlenül növekedett az amerikai gazdaság a pénzügyi és gazdasági világválság után.

Kételkedik az IMF

Az IMF figyelmeztetett, nem valószínű, hogy a több mint 3 százalékos éves növekedést célzó kormányzati erőfeszítések sikerrel járnak, részben amiatt, hogy a foglalkoztatottság gyakorlatilag teljessé vált. A valutaalap szakértői arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság idén és jövőre is 2,1 százalékkal bővül.

Az áprilisi előrejelzésben az idei évre még 2,3 százalékos, 2018-ra pedig 2,5 százalékos növekedés szerepelt, részben azokra a nyereségekre alapozva, amelyeket az adócsökkentésekből és a költségvetési kiadások emeléséből vártak. Tekintettel arra, hogy ismeretlenek az amerikai kormányzat "még mindig formálódó politikai terveinek" részletei, az IMF úgy döntött, hogy nem veszi számításba az ígért intézkedéseket az előrejelzés elkészítésében.

Túl nagy a teher

Az IMF arra is figyelmeztetett, hogy a Trump-kormányzat legutóbbi költségvetési tervei a kis- és közepes jövedelmű háztartásokra aránytalanul nagy terheket raknak, amelyek ellentmondani látszanak a minden amerikai polgár biztonságának és jólétének fokozására irányuló költségvetési céloknak.

A valutaalap olyan adópolitikát javasol, amely javítja a költségvetési bevételek GDP-hez mért arányát, illetve olyan kiegyensúlyozottabb adócsökkentéseket, amelyek erősítik a szociális védőháló hatékonyságát és az egészségügyi költségek emelkedésének féken tartását célzó lépéseket.

Emelnie kell a Fed-nek

Az IMF álláspontja szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek folytatnia kell a kamatlábak fokozatos emelését, miután jórészt teljesítette mandátumát. A Fednek kettős feladata van: őrködnie kell az árstabilitás felett, és a teljes foglalkoztatottság megteremtésén kell dolgoznia.

A kamatlábak normalizálása mellett a Fednek el kell kezdenie 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentését - vélik a valutaalap szakértői, hangsúlyozva, hogy a folyamatosan egyértelmű tájékoztatás segíthet a jegybanki mérleg zökkenőmentes leépítésében és a nemkívánatos piaci kilengések elkerülésében.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem kapkodtak a családi házak után »