Botox-gyártó 63 milliárd dollárért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az AbbVie Inc kedden bejelentette, hogy 63 milliárd dollárért megvásárolja az egészségügyi és esztétikai célokra használt botoxot gyártó Allergan céget.

Az ügylet keretébe az Allergan részvényesei 0,8660 AbbVie-részvényt és 120,30 dollárt kapnak minden egyes részvényük után. Ez 188,24 dollárra értékeli az Allergan részvényét, ami 45 százalékkal haladta meg az Allergan hétfői záróárfolyamát a New York-i értéktőzsdén.

A két cég kedden ismertetett közös közleménye szerint az egyesülést követően az Allergan két vállalatirányítója - a vezérigazgató és az igazgatótanács elnöke - bekerül az AbbVie igazgatótanácsába. A cégek számításai szerint az egyesüléstől számított egy év után a nyereség részvényenként 10 százalékkal nő.

Az egyesülést várhatóan 2020 elején zárják le. Az összeolvadó vállalatok együttes évi bevétele 48 milliárd dollár lesz, a gyógyszeripari cég a világ 175 országába lesz jelen. A hétfői tőzsdei záróárfolyam alapján az Allergan piaci tőkeértéke 38 milliárd dollár, az AbbVie cégé 116 milliárd dollár volt. Az Allergant 2016-ban 160 milliárd dollártért akarta megszerezni a Pfizer gyógyszergyártó, de végül elállt az ügylettől. Az Allergan részvényára azóta csaknem a felére esett.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lezárult az E.ON. Hungária nyilvános vételi ajánlata »