Bővülésre számít a Raiffeisen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Raiffeisen Bank elemzői az idén 3,8 százalékos GDP-bővülésre, és éves átlagban 2,5 százalékos inflációra számítanak - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Egyelőre nem látszanak a túlfűtöttség jelei

A vezető elemző kiemelte: nagyon kedvező éveit éli a magyar gazdaság, utoljára ilyen időszak 1999 és 2005 között volt, bár akkor az ország felzárkózása gyorsabban zajlott. Úgy vélte, a felzárkózóban lévő magyar gazdaság növekedési kilátásai kedvezőek, egyensúlyi folyamatai nem adnak okot túlzott aggodalomra, az inflációs kockázatok mérsékeltek.

Török Zoltán jelezte: a gazdaságpolitika ösztönzi a növekedést, de egyelőre nem látszanak a túlfűtöttség jelei a magyar gazdaságban. Az infláció várakozásaik szerint várhatóan 2018 második negyedévétől 3 százalék fölé nő, jövőre a pénzromlás éves átlagban 3,2 százalék lesz.

A növekedési ütemről

A GDP növekedési üteme 2018-ban 3,6 százalék, 2019-ben 3,2 százalék lesz - tette hozzá. A prognózis szerint az államháztartási hiány stabilan a GDP három százaléka alatt marad majd.

Kiemelte: a jegybanki politika a hitelezés ösztönzéséről, a stabil árfolyamról és az alacsony kamatokról szól, emellett a költségvetésben van a mozgástér, például a szükségesnek tartott egyedi intézkedésekre, így az uniós támogatások előfinanszírozására, ezzel párhuzamosan az EU-források fokozott ütemű lehívása szintén napirenden van.

A Raiffeisen elemzői arra számítanak, hogy a következő időszakban a forint stabilan a 310 forint/euró körül árfolyam marad. Az olajár a jövőben a hordónkénti 45-55 dolláros sávban lesz prognózisuk szerint.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Erős zuhanásra figyelmeztet a német jegybank »