-->

Brexit: az emberek a fontosak, nem az üzleti érdek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kiemelten két témával, a Brexit tárgyalásokkal és Görögországgal foglalkozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlését megelőző csütörtöki sajtóértekezletén az IMF vezérigazgatója, aki elismerően szólt a távozó német pénzügyminiszterről is.

Az üzleti érdek csak a második helyen van

Christine Lagarde szerint kizárt, hogy eredménytelenül érjenek véget a Brexit tárgyalások, amelyeken arról kell megegyezni, hogy milyen feltételekkel léphet ki Nagy-Britannia az Európai Unióból.

Az IMF vezetője rámutatott arra, hogy a tárgyalások során "az emberek érdeke kell, hogy az első helyen álljon, és csak utána jöhet az üzleti érdek".

Christine Lagarde emlékeztetett arra, ha mégis eredménytelenül érnének véget a Brexit tárgyalások, akkor Nagy-Britannia a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) irányelvei szerint kereskedne az Európai Unióval. Ezek az irányelvek azonban egyáltalán nem veszik figyelembe a Nagy-Britanniában élő uniós és az EU-ban élő brit emberek érdekeit.

170 ezer ember

Épp a napokban a Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) felhívást tett közzé, amelyben emlékeztetett arra, hogy a brit kiskereskedelmi szektor közvetlenül 170 ezer külföldi uniós alkalmazottat foglalkoztat.

Ez a teljes kiskereskedelmi munkaerő 6 százaléka, ám a raktározási és az áruelosztó munkahelyeknek több mint a negyedét külföldi EU-munkavállalók töltik be.

Mi a helyzet Görögországgal?

Christine Lagarde beszélt Görögországról is. Azt mondta, hogy az IMF nem támaszt semmilyen új feltételt Athénnel szemben, most már csak azt nézi, hogy mindaz, amit Görögország vállalt, teljesíti-e.

Az IMF vezetője azt mondta, hogy "Görögország és népe hatalmas munkát végzett az elmúlt években, óriási erőfeszítéseket tett, és ez csak elismerésre méltó".

A görög adósságkezelő csomag újabb részeként júliusban az IMF 1,6 milliárd eurós készenléti hitelt hagyott jóvá Görögországnak, csatlakozva az európai intézmények által nyújtott 8,5 milliárd eurós összeghez.

Búcsú a német pénzügyminisztertől

Christine Lagarde szomorúnak nevezte, hogy a jövőben már nem dolgozhat együtt Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel.

A pénzügyminiszter utoljára vesz részt az IMF/Világbank közgyűlésén, miután távozik a kormányból a szeptemberi parlamenti választások után. Christine Lagarde már akkor együtt dolgozott Wolfgang Schäublével, amikor még maga is pénzügyminiszter volt a francia kormányban.

Az IMF vezetője Wolfgang Schäublét kimagasló szakértőnek értékelte, "akivel volt ugyan, hogy nem értettem egyet, de csak elismerően tudok róla szólni". Christine Lagarde különösen kiemelte a német pénzügyminiszternek azt a szerepét, amit a pénzügyi válság idején játszott az euróövezet fenntartásáért.

"Sokunkat bírálják, így őt is, de az irányítása alatt kidolgozott mentőcsomagok eredményesek voltak" - jegyezte meg.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Stagnált a munkanélküliségi ráta az unióban »