Bulgáriában emelkedtek a legjobban az árak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az augusztusi csökkenés után szeptemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az EU-ban és az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden publikált kimutatása szerint.

Szeptemberben az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak mind az euróövezet 19, mind az Európai Unió 28 tagállamában. Augusztusban az euróövezetben 0,5 százalékkal csökkentek, az EU-ban 0,4 százalékkal csökkentek havi bázison a termelői árak. Az euróövezetben szeptemberben az energiaszektorban 0,5 százalékkal nőttek a termelői árak, illetve 0,2 százalékkal a tartós, és 0,1 százalékkal a nem tartós fogyasztási cikkeket gyártó szektorban. Az energiaárak nélkül az ipari termelői árak nem változtak szeptemberben az euróövezetben.

Az Európai Unióban az energiaszektorban 0,2 százalékkal nőttek szeptemberben a termelői árak, míg a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal emelkedett, a nem tartós fogyasztási cikkeké pedig nem változott. Energiaárak nélkül a termelői árak nem változtak szeptemberben az EU-ban egy hónap alatt. Egy hónap alatt a termelői árak legnagyobb mértékben Görögországban nőttek szeptemberben, 1,2 százalékkal.

Magyarországon 0,7 százalék, Belgiumban és Horvátországban 0,5 százalék volt a termelői árak havi növekedése szeptemberben. A legnagyobb csökkenést, 1,3 százalékosat Lettországban regisztrálták, míg Cipruson 0,8 százalékkal, Dániában pedig 0,7 százalékkal csökkentek a termelői árak. Az éves termelőiár-infláció az euróövezetben 1,2 százalék, az EU-ban 0,7 százalék volt szeptemberben. Az energiaipari szektorban 6,1 százalékkal csökkentek a termelői árak szeptemberben éves összehasonlításban az euróövezetben. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,6 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 1,1 százalékkal ment fel. Az energiaárak leszámításával a termelői árak 0,4 százalékkal nőttek az euróövezetben tavaly szeptember óta. Az Európai Unióban az energiaipari termelői árak 5,7 százalékkal csökkentek egy év alatt szeptemberig.

A tartós fogyasztási cikkeké 1,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 1,3 százalékkal emelkedett. Energiaárak nélkül a termelői árak 0,8 százalékkal emelkedtek szeptemberben az EU-ban éves bázison. A legmagasabb termelőiár-inflációt Bulgáriában regisztrálták szeptemberben, 4,5 százalékosat. Romániában 4,2 százalék, Magyarországon 2,4 százalék volt az éves áremelkedés. A legnagyobb mértékben, 4,0 százalékkal Dániában csökkentek a termelői árak szeptemberben. Spanyolországban 3,3 százalék, Portugáliában 2,7 százalék volt az éves árcsökkenés.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A forintárfoyam is belejátszott, felfelé mentek a termelői árak »