-->

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A horvát jegybank 10 százalékhoz közeli idei gazdasági visszaesésre, a munkanélküliség növekedésére és jelentős költségvetési hiányra számít.

A horvát központi bank legfrissebb előrejelzése szerint - nagy bizonytalanság mellett - az idén 9,7 százalékkal csökkenhet a hazi össztermék (GDP), jövőre viszont már 6,2 százalékkal nőhet. A jegybank a fogyasztói árak 0,1 százalékos csökkenését jósolja az idei évre, míg jövőre 0,7 százalék lehet az infláció. A központi bank előrejelzése szerint az idén jelentősen visszaesik a foglalkoztatottak száma, és nő a munkanélküliség, az idei GDP-arányos költségvetési hiány pedig 6,8 százalék lesz, de a deficit jörőre 2,4 százalékra mérséklődik.

A horvát GDP 0,4 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, a leglassabban az elmúlt hat évben. Szakértők a második negyedévre komoly gazdasági csökkenést várnak, részben mert a koronavírus miatt befagyott Horvátország exportpiaca, és elapadtak a GDP-hez jelentős mértékben hozzájáruló idegenforgalomi bevételek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tíz év harmóniája tört meg Németországban »