Cáfolja a jegybankár a kötvényvásárlási terveket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Központi Banknak (EKB) van lehetősége vállalati kötvények vásárlására, de erről még nem volt komoly tárgyalás, és nincs konkrét javaslat sem - jelentette ki a belga jegybank elnöke újságíróknak.

A L,Echo és Tijd című belga gazdasági napilapokban szerdán megjelent nyilatkozatában Luc Coene rámutatott, hogy az Európai Központi Bank kiterjesztheti az euróban denominált, fedezett kötvényeket és eszközfedezetű értékpapírokat célzó eszközvásárlási programját például vállalati kötvényekre. "Még nem tárgyaltunk erről komolyan, de ez egy olyan elem, amelyet egyesek már szóba hoztak" - mondta.

Még nem kritikus a helyzet

Ewald Novotny, az osztrák központi bank elnöke újságíróknak nyilatkozva ugyancsak elismerte, hogy a vállalati kötvények vásárlásával az EKB növelhetné mérlegét. Az igazgatóság hat tagjából és az euróövezeti országok jegybankelnökeiből álló kormányzótanácsban még nem vitatták meg ezt a javaslatot , először a technikai kérdéseket kell megoldani.

A teljes mennyiségi enyhítést firtató kérdésre Nowotny kijelentette, hogy támogatni tudná a javaslatot, ha hosszú távú deflációs kilátások azonnali veszélye merül fel. "De még nem vagyunk ebben a kritikus helyzetben" - tette hozzá.

Arra halad az EKB, amerre a piaci nyomás tereli

Jól tájékozott, névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség kedden közölte: az EKB fontolgatja, hogy vállalati kötvényeket vásároljon a másodlagos piacon. Döntés a kormányzótanács decemberi ülésén születhet, és a vásárlások a jövő év elején kezdődhetnek el.

Az új fejleményből a befektetők arra következtettek, hogy az EKB kissé lassan, de szinte biztosan halad abba az irányba, amerre a piaci nyomás tereli. Eddigi intézkedéseit az elemzők és a befektetők nem tartják elegendőnek sem a defláció fenyegette gazdaság, sem a tőkepiac fellendítésére.

Ha lesz vállalatikötvény-vásárlási terv, akkor a teljes körű mennyiségi enyhítésből már csak a kormánykötvények vásárlása marad hátra. Az EKB teljes körű mennyiségi enyhítési ciklusának elkezdését a német jegybank ellenzi a leghangosabban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem változtatott az irányadó eurókamaton az EKB »