Centeno: a Brexit lesz 2018 legnagyobb kihívása

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mario Centeno, az Eurócsoportot januártól vezető politikus szerint figyelemmel kell kísérni a Brexit folyamatát, ugyanakkor a német és az olasz választások miatt nem aggódik.

Kihívások előtt

„Nagy-Britannia 2018-as uniós kiválása jelenti a legnagyobb aggodalmat az euróövezet számára” - nyilatkozta a CNBC-nek Centeno. „A Brexit kihívás, olyan kihívás amely minden országnak negatív sokkot fog hozni.”

„Minden bizonnyal figyelemmel kell kísérni a Brexit folyamatát, amelyet strukturális reformként is felfoghatunk" - fogalmazott az euróövezetet érintő potenciális kockázatokkal kapcsolatban. Ebben a helyzetben türelemre intette a politkiusokat, mert az országoknak időre van szükségük, hogy alkalmazkodjanak a strukturális változásokhoz.

Nagy-Britanniában 2016-ban népszavazáson döntöttek az uniós tagság megszüntetéséről és a kilépésről. Azóta azonban a folyamat lassan halad, a kilépési tárgyalásokon több fontos kérdésben sem sikerült megegyezzni. Így az sem ismert még, hogy mekkora sokkot fog okozni a gazdaságok számára.

Mindez azonban nem akaszthatja meg az euróövezet reformját. „A sokkból pozitív megoldásokat is lehet találni, és arra kell törekedni” - mondta a politikus.

Európa előtt tornyosulnak még kihívások: ott a német politikai patthelyzet, amely megoldásra vár, Olaszországban pedig választásokat tartanak. Centeno szerint a holland, majd a francia választások eredménye is megmutatta, hogy lehet európai megoldásokat találni, ezért nem érdemes aggódni.

Új ember az Eurócsoport élén

Mario Centeno portugál pénzügyminisztert december 4-én választották az eurócsoport új elnökévé. Az új elnököt egyszerű többséggel választották meg két és fél évre az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai. A csoportot jelenleg vezető, holland szociáldemokrata Jeroen Dijsselbloem mandátuma 2018. január 13-án jár le, a tisztséget ezután fogja átvenni az utódja.

Szakértők szerint a portugál politikus győzelme "új korszak" kezdetét jelzi az euróövezet számára, és elmozdulást jelenthet a csoportot az utóbbi években uraló megszorításpárti "mantrától".

Centeno, akinek a minisztersége alatt "modellországgá" vált a válság sújtotta Portugália, kijelentette: célja a konszenzuskeresés lesz ebben a kihívásokkal teli időszakban, és azon fog dolgozni, hogy véget vessenek ennek az Európa számára rendkívül nehéz időszaknak.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Airbus: kérdésessé válna a brit jelenlét »