Ciprus idő előtt fizetett az oroszoknak

| forrás:
MTI/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ciprus idő előtt rendezte orosz adósságát - közölte hétfőn a ciprusi pénzügyminisztériumra hivatkozva a Bloomberg, amelyet az orosz TASZSZ hírügynökség idézett.

Az 1,56 milliárd dollár adósság egyben történő, idő előtti rendezéséhez a forrást a többlettel működő ciprusi költségvetés, valamint egy idén májusban végrehajtott kötvénykibocsátás biztosította. Oroszország 2011 decemberében 2,5 milliárd euró kölcsönt folyósított Ciprusnak, amely azt vállalta, hogy ezt egy összegben rendezi 2016 júliusában, addig évi 4,5 százalékos kamatot fizet. 2015 februárjában azonban az orosz parlament elé új javaslat került, amely szerint Ciprusnak 2018-tól kell csak megkezdenie a tőke visszafizetését nyolc féléven át, egyenlő részletben, évi 625 millió eurót. Ciprusnak ezen kívül az eredeti 4,5 százalék helyett 2,5 százalék hitelkamatot kell fizetnie. Ezt a parlament elfogadta és Vlagyimir Putyin államfő is rábólintott.

Ciprus azért fordult kölcsönért Oroszországhoz, hogy ne kelljen támogatást kérnie az euróövezet országaitól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). A gazdaságilag megroggyant Ciprus 2012-ben végül mégis a uniós mentőalapokhoz fordult, mert nem sikerült gyorshitelt kapnia Kínától és egy újabbat Oroszországtól. Az euróövezet pénzügyminiszterei 2013 márciusában 10 milliárd eurós mentőhitelt hagytak jóvá Ciprusnak.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Sok az adós, több a fizetési meghagyás »