Csak az adósság csökkentése segíthet a görögökön?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az IMF legfrissebb tanulmánya szerint Görögország nagyon nincs jó bőrben. A lakosság nem fizet adót, problémák vannak a hitelekkel, a nyugdíjak pedig elviszik a GDP egy jelentős részét. Christine Lagarde-ék szerint jelentősen mérsékelni kellene az adósságot az országban.

Léphet egyet előre Görögország

Görögország és az eurócsoport pénzügyminiszterei kompromisszumos megoldást találtak a nemzetközi hitelezőkkel megrekedt tárgyalások folytatása érdekében, ennek köszönhetően a hitelező intézmények szakértői visszatérhetnek Athénba, hogy áttekinthessék az elért eredményeket a makrogazdasági kiigazítási program lezárása érdekében - jelentette ki Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke a brüsszeli tanácsülést követően.

Dijsselbloem elmondta, a megállapodás értelmében a szakértők a görög hatóságokkal egy kiegészítő csomag megvalósításán fognak együttműködni a strukturális reformok, az adó- és nyugdíjrendszer, valamint a munkaerőpiaci szabályozás előrehaladása érdekében. A megállapodás megnyitja az utat a következő hitelkeret lehívása előtt - emelte ki.

Elmondta azt is, hogy a görög gazdasági reformprogramban elért előrelépés érdekében Görögország olyan, a folyamatot felfüggesztő feltételeket is elfogadott, amelyek automatikusan életbe lépnek akkor, ha Athén nem tesz eleget a költségvetési céloknak.

Fontos lenne a megegyezés létrejötte az adósságrendezés következő lépéséről stabilitási és bizalmi okokból egyaránt - tette hozzá az eurócsoport elnöke.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Görögország és Kína kereskedelmi megállapodásban »