Csak hallomásból ismerjük a megtakarításokat

| forrás:
OTP Bank
| olvasási idő: kb. 2 perc

A KSH adatai szerint tavaly történelmi rekordot ért el a lakosság által felhalmozott készpénz összege. A 2018-as év utolsó negyedévére 4792 milliárd forintot tett ki az a vagyon, amit a magyarok a saját otthonukban őriznek. Az OTP Bank Öngondoskodási Index felmérése a nagymértékű készpénzfelhalmozás hátterére is rámutat: a legtöbben szükség esetére otthon tartják megtakarításaikat, vagy éppen keveslik a félretett pénzüket ahhoz, hogy befektessék azt. A felmérésből látszik az is, hogy az egyes megtakarítási termékeket az emberek nagy része legfeljebb hallomásból ismeri.

Az OTP Bank Öngondoskodási Index felmérése évek óta vizsgálja a lakosság készpénz felhalmozásának mértékét és okait. A legfrissebb adatokból jól látszik, hogy a tavalyi évben nőtt a legnagyobb mértékben – csaknem 10 százalékponttal, 41 százalékra – a legalább időnként otthon tartott pénz aránya.

Az egyre több, „párnacihában” tartott pénz mögött változatos motivációk húzódnak meg. Az Öngondoskodási Indexben a megkérdezettek többsége (88 százalék) úgy nyilatkozott, hogy azért tartja otthon részben vagy egészében a megtakarításait, hogy az kéznél legyen, ha szükséges. A második legnépszerűbb indok (68 százalékkal) az, hogy a megkérdezettek túl kicsinek tartják a megtakarításra szánt összeget ahhoz, hogy befektessék.

A befektetési piacon pedig szép számmal megtalálhatóak olyan pénzügyi megoldások, amelyekkel nem kell lemondani a megtakarításhoz való gyors hozzáférhetőségről, és az sem akadály, ha havonta csak kis összeg áll rendelkezésre megtakarítási célra. Ezekről a lehetőségekről azonban keveset tudnak az emberek.

Az egyes megtakarítási termékek ismertségét vizsgálva jól látszik, hogy a bankkapcsolattal rendelkező ügyfelek jelentős része nem ismeri jól a különböző befektetési formák sajátosságait. Az Öngondoskodási Index felmérésben megkérdezettek kétharmada legfeljebb hallomásból ismeri az állampapírt, 60 százalékuk van így a betétszámlával, és közel ennyien a takarékszámla és a megtakarítási számla fogalmaival. A részvényekről pedig a lakosság mindössze 6 százalékának van csak mélyebb tudása saját bevallása szerint.

A hosszú távú megtakarítások mértéke évről évre csökken, az időskori megélhetést a legfrissebb adatok szerint inkább az államra bíznák a megkérdezettek, ennek megfelelően 86 százalékuk nem tud spontán, név szerint említeni egyetlen nyugdíjcélú megtakarítási formát sem.

„Az OTP Bank kiemelten fontosnak tartja, hogy szerepet vállaljon a lakosság pénzügyi edukációjában már az iskoláskortól. Az OTP Bank Öngondoskodási Index felméréséből évről évre látjuk, hogy szükség van a pénzügyi fogalmak tisztázására, egészen az alapoktól” - mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. „A megtakarítások esetében a legfontosabb, hogy pontosan tisztában legyünk a befektetés céljával, időtartamával, valamint a megtakarításra szánt összeggel, és mérlegeljük, mekkora kockázatot tudunk, szeretnénk vállalni. Gyakori cél például a biztonsági tartalék képzése, amelyhez az ügyfél szeretne gyorsan hozzáférni. Ehhez azonban nem feltétlenül kell szó szerint „kéznél tartani” a pénzt, hiszen azt a lakásunknál biztonságosabb helyen is elhelyezhetjük, ráadásul úgy, hogy közben hasznot is hoz, és a hozzáférhetőségről sem kell lemondanunk” - tette hozzá.

Akiknek fontos a gyors rendelkezésre állás, azoknak jó megoldást kínálnak a nyíltvégű értékpapír alapok befektetési jegyei. Ezek bármelyik forgalmazási napon megvásárolhatóak és visszaválthatóak. Természetesen a haszon maximalizálása érdekében tanácsos az ajánlott befektetési időtávokat betartani, de ha a befektetési jegy tulajdonosa mégsem tenne így, akkor annak visszaváltásakor azonnal kézhez kapja a befektetési jegy ellenértékét, vagy kérheti az összeg folyószámlán való jóváírását.

Azok, akiknek a biztonság a legfontosabb, választhatják például az állampapírt, mint megtakarítási formát. Az állampapír megvásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsön, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre, amely három hónaptól akár húsz évig is terjedhet. A kifejezetten nyudíjcélú megtakarítások közül pedig jó választás lehet a Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).

A kisösszegű, akár havi 5000 forintos megtakarításoknak pedig közép-, hosszútávon jó helye lehet Tartós Befektetési Számlán (TBSZ), ahonnan ráadásul 5 év után kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó mentesen felszabadítható a félretett összeg.

Az alapismeretek hiányában nehéz mérlegelni, melyik megtakarítási forma lenne céljainknak és lehetőségeinknek a legmegfelelőbb. Jó kiindulópont lehet az OTP Tudásbankja, ahol az edukációs videók segítségével mindenki megismerheti a befektetésekkel kapcsolatos alapvető fogalmakat. Az alapismeretek elsajátítása után az optimális megtakarítási forma megtalálásához segítséget nyújt az OTP Pénzügyi Tervező szolgáltatás, ahol megadhatjuk céljainkat, a rendelkezésünkre álló összeget és a megtakarítási időtávot is, ezt követően választhatunk az ajánlott termékek köréből.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A magyar lakásállomány nagy része felújításra szorul »

4IG 985 (1,34 ) ALTEO 766 (0,52 ) ANY 1315 (-0,38 ) APPENINN 445 (-0,89 ) AutoWallis 112 (-0,88 ) BIF 310 (4,03 ) CIGPANNONIA 312 (0,16 ) CyBERG 1870 (-1,06 ) EMASZ 26200 (0,77 ) ESTMEDIA 122 (2,86 ) FORRAS/OE 1520 (-3,80 ) FORRAS/T 1600 (5,26 ) FUTURAQUA 113 (0,53 ) MOL 2986 (-0,47 ) NUTEX 30 (0,67 ) OPUS 386 (0,16 ) ORMESTER 7550 (-4,43 ) OTP 12700 (-0,39 ) OTT1 282 (-0,18 ) PANNERGY 746 (-0,53 ) RABA 1135 (-1,30 ) RICHTER 4880 (-1,25 ) SET Group 664 (0,15 ) TAKAREK 610 (-0,97 ) WABERERS 1355 (-0,37 )