Csak úgy pörögtek a tőkebefeketetések Kínában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az utóbbi két év leggyorsabb ütemében emelkedett Kínában a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke szeptemberben, különösen nagy arányú volt a beáramlás a feldolgozóiparba és a csúcstechnológiai szektorokba.

Az ázsiai ország kereskedelmi minisztériuma pénteken közölte, hogy szeptemberben 70,63 milliárd jüan (10,73 milliárd dollár) értékben hajtottak végre közvetlen külföldi működőtőke-befektetést (FDI). Ez 17,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és jóval nagyobb volt a növekedési ütem az augusztusi 9,1 százaléknál.

Évek óta nem volt ilyen erős adat

Legutóbb 2015 augusztusában jegyeztek fel ilyen erős adatot. Az idei első kilenc hónapban 618,75 milliárd jüan értékben áramlott be külföldi működőtőke Kínába, 1,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Január-szeptemberben az összes közvetlen külföldi működőtőke-befektetés közel 30 százaléka jutott a kínai feldolgozóiparra, a növekedés üteme éves összevetésben 7,5 százalék volt.

Robusztus növekedést könyvelhetett el a vegyipari és az egészségügyi termékeket gyártó szegmens, 48,6 százalékos, illetve 40,6 százalékos bővüléssel. Erős maradt a külföldi befektetők érdeklődése a csúcstechnológiát alkalmazó feldolgozóipari és szolgáltatási vállalatok iránt is, az FDI értéke 27,5 százalékkal, illetve 24 százalékkal nőtt éves szinten ezekben a szektorokban az év első kilenc hónapjában.

Drámai fordulat

A kínai iparvállalatok profitja az utóbbi négy év legerősebb ütemében nőtt augusztusban, köszönhetően a stabil hazai és külföldi keresletnek, illetve az árak emelkedésének olyan ágazatokban, mint például az olajipar, az acélgyártás és az elektronika.

A közvetlen külföldi működőtőke-befektetések tartós emelkedése további támogatást nyújtana a kínai fizetőeszköz árfolyamának, amely a 2016-os meredek csökkenés után idén drámai fordulatot vett.

A jüan jelentősen erősödött az amerikai dollár gyengülésének, valamint a devizaügyletek feletti kormányzati ellenőrzés kiszélesítésének köszönhetően. Január elejéhez képest 5,6 százalékkal erősödött a jüan árfolyama a dollárhoz képest.

Egyre jobb helyzetben van Kína
Gyorsult Kína importjának és exportjának növekedése szeptemberben, ami azt sugallja, hogy a világ második legnagyobb gazdasága továbbra is erős ütemben növekszik, dacára a lassulást jósló előrejelzéseknek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassult a munkanélküliség növekedése Németországban »