Csaknem 200 milliárdos hiánnyal zárta a januárt az államháztartás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere - erősítette meg szerdán az előzetesen közölt adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM közleménye szerint a központi költségvetés hiánya 258,9 milliárd forint volt idén januárban a tavalyi 65,9 milliárd forint többlettel szemben. A társadalombiztosítás alapok többlete a tavalyi 25,5 milliárd forintról 49,8 milliárd forintra nőtt, míg az elkülönített állami pénzalapok aktívuma a tavaly januári 32,0 milliárd forintról 16,3 milliárd forintra csökkent.

Az NGM közleménye hangsúlyozza, hogy a januári államháztartási adatokat a gazdaság jó teljesítménye és az uniós források megelőlegezése határozták meg.

Kiadások

A költségvetési kiadások között az uniós kifizetések 327,9 milliárd forintot tettek ki az egy évvel korábbi 72,0 milliárddal szemben, amelyekhez nem volt elszámolható bevétel, bár tavaly januárban is csak 6,8 milliárd forint folyt be.

A lakásépítési támogatásokra 17,2 milliárd forintot fizettek ki az otthonteremtési programban, az egy évvel korábbi 5,2 milliárd forinttal szemben. Az egész éves előirányzata ebben az évben 236,3 milliárd forintra nőtt a tavaly kifizetett 184,7 milliárdról.

Bevételek

Az államháztartás központi alrendszerének idén januári 1572,0 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos hónapjához képest 137,2 milliárd forinttal, 9,6 százalékkal emelkedtek.

Az általános forgalmi adóból 342,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami 90,6 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit.

Jövedéki adóból januárban 79,7 milliárd forint érkezett, ami 5,1 milliárd forinttal alacsonyabb a tavalyihoz képest, ezen belül a dohánytermékre, a nagyobb forgalom miatt, 3,9 milliárd forinttal többet fizettek be, miközben 5,1 milliárd forinttal kevesebb bevétel érkezett az üzemanyagokból.

A magasabb bérkiáramlás miatt 30,9 milliárd forinttal, 206,8 milliárd forintra nőtt a személyi jövedelemadó-bevétel.

Társasági és szociális adó

A társasági adóból januárban 29,1 milliárd forint a hiány, ami 41,6 milliárd forinttal csökkentette a bevételeket a tavaly januárihoz mérve, amit az adóelőleg-kiegészítést érintő rendelkezések 2018 januárjára történő jelentős áthúzódásával magyaráz az NGM jelentése.

Negatív lett idén a pénzügyi szervezetek különadója 2,654 milliárd forinttal, ami 3,6 milliárd forinttal rontotta az idei egyenleget a tavaly januárihoz képest.

A szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó januári bevétel az adókulcs csökkentése ellenére nem lett kevesebb, 426,3 milliárd forintot tett ki, 0,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Összefoglalás

A januári kiadások 1764,8 milliárd forintos összege 453,4 milliárd forinttal, 34,6 százalékkal nagyobb, mint az elmúlt év azonos hónapjában, amiből 256 milliárd forintot a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásainak előző évhez viszonyított növekedése magyaráz.

A kiadási oldalon a családi támogatásokra januárban kifizetett 34,4 milliárd forint 2,1 milliárd forinttal maradt el a 2017-estől. A lakásépítési támogatásokra januárban 17,2 milliárd forintot fordítottak, ami jelentősen magasabb az előző évinél, az eltérést azok a kiutalások okozták, melyek a korábbi évtől eltérően nem decemberben, hanem januárban teljesültek. A további eltérést a lakástakarék-pénztári megtakarítások és a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők létszáma magyarázza - írták.

A bevételek és kiadások egyenlegeként adódó 23,7 milliárd forint összegű nettó kamatkiadás 15,3 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amely a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

A kormány 2018-ban, a korábbi előrejelzéseinek megfelelően, 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol - olvasható a tárca közleményében.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »