Csalódást keltett az amerikai adat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elemzők által várt stagnálás helyett csökkent augusztusban az amerikai munkanélküliségi ráta, a mutató négy és fél éves mélypontra süllyedt, de a vártnál kevesebb új munkahely létesült - derül ki az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának pénteken közzétett adataiból.

A regisztrált munkanélküliek aránya 7,3 százalék volt augusztusban az előző havi 7,4 százalék után. Az elemzők által várt 180 ezer helyett 169 ezer új munkahely jött létre, ebből 152 ezer a magánszektorban. További negatívum, hogy az aktivitási ráta - azoknak a munkaképes korú amerikaiaknak az aránya, akik dolgoznak vagy munkát keresnek - 35 éves mélypontra süllyedt.

A munkaügyi adatokat szoros figyelemmel kíséri a piac, mert ezek fontos mutatók az amerikai jegybankrendszer (Fed) számára, amikor a központi bank illetékesei szeptember 17-18-án döntenek arról, mi legyen a havi 85 milliárd dolláros, növekedésösztönző amerikai kötvényvásárlási programmal. A Fed tisztségviselői közölték: döntésüket nagyban befolyásolják a munkaerő-piaci fejlemények. A "mennyiségi enyhítés" harmadik körének egy évvel ezelőtti elindításakor 8,1 százalék volt az amerikai munkanélküliség.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tovább mélyül a kínai-amerikai konfliktus »